Americkí oceliari žiadajú clá na ruskú oceľ

Americkí výrobcovia ocele obvinili Rusko z toho, že americký trh zaplavilo lacnou plochou valcovanou oceľou a požiadali o zrušenie 15 rokov trvajúcej rusko-americkej dohody týkajúcej sa obchodu s oceľou.

11.07.2014 14:55
debata (17)

V sťažnosti americkému ministerstvu obchodu firmy Nucor Corp , U.S. Steel Corp, ArcelorMittal USA LLC a ďalšie spoločnosti uviedli, že dohoda nezabránila ruským výrobcom ponúkať nižšie ceny, ako sú na miestnom trhu, a zaplaviť trh USA medziročným zvýšením dodávok v prvom polroku 2014 o 1 400 %. „Dohoda nedosiahla zákonný účel a preto by sa mala okamžite zrušiť,“ uvádza sa v sťažnosti, ktorú vo štvrtok zverejnili právnici amerických oceliarov.

Zrušenie dohody z roku 1999 by bolo v súlade s tvrdším postojom americkej vlády voči Rusku po vzniku napätia pre krízu na Ukrajine. Dohoda chránila ruských výrobcov ocele pred vysokými antidumpingovými clami na oceľové zvitky valcované za tepla (HRC) a namiesto toho stanovila limit na dovoz a minimálnu cenu. V sťažnosti amerických oceliarov sa však poukazuje na to, že ruské ceny sú nižšie ako ceny akéhokoľvek iného importu ocele na trh USA.

Právny zástupca spoločnosti Nucor Corp Alan Price vyhlásil, že rusko-americká dohoda o obchode s oceľou nefunguje. Ak sa dohoda zruší, ruská firma Severstal by čelila antidumpingovému clu na úrovni 73,59 %. Ďalší ruskí výrobcovia, ako Novolipetsk Steel a Magnitogorsk Iron and Steel Works, by museli platiť clá až vo výške 184,56 %.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #oceľ