IBM sa chystá investovať 3 miliardy USD do vývoja čipov

Spoločnosť IBM oznámila, že v najbližších piatich rokoch investuje 3 mld. USD do vývoja čipov.

12.07.2014 11:32
debata

Ako ďalej informovala firma, cieľom dvoch výskumných programov je posunúť vývoj čipov vpred tak, aby dokázali vyhovieť požiadavkám cloudových technológií, ale aj nárokom v oblasti veľkého objemu dát takzvanému Big Data.

Prvý výskumný program je zameraný na ďalší vývoj kremíkových polovodičových technológií, zatiaľ čo pri druhom výskumnom programe sa IBM sústredí na vývoj čipov. „Cloud a Big Data aplikácie neustále zvyšujú doterajšie nároky v oblasti kapacity systémov, čo sa premieta aj do vývoja polovodičov,“ uviedla spoločnosť.

Výskumníci Z IBM, ako aj odborníci na polovodiče predpokladajú, že polovodiče sa budú postupne zmenšovať v nasledujúcich rokoch. „Do konca tohto desaťročia by sa ich veľkosť mohla zmenšiť až na sedem nanometrov, ba mohla by podliezť aj túto hranicu. Bude si to však vyžadovať ešte značné investície a inovácie v oblasti polovodičovej architektúry,“ vysvetlila firma.

Spoločnosť IBM je jednou z najväčších IT spoločností na svete a pod názvom International Business Machines poskytuje služby viac ako sto rokov. Celosvetovo pôsobí vo vyše 170 krajinách a zamestnáva viac ako 430 tisíc zamestnancov. Na Slovensku aktívne funguje od roku 1990. Samostatná pobočka IBM Slovensko, s.r.o., vznikla 7. decembra 1992 a jej generálnym riaditeľom je Martin Murgáč.

debata chyba
Viac na túto tému: #IT #ibm