V Číne sa obuli do iPhonu, je vraj nebezpečný pre národnú bezpečnosť

Čínska štátna televízia CCTV označila prístroje iPhone americkej spoločnosti Apple za hrozbu pre národnú bezpečnosť.

13.07.2014 08:45
debata (2)

Je to pre funkciu týchto inteligentných telefónov, ktorá umožňuje sledovať a zaznamenávať polohu používateľa v určitom čase.

„Sú to mimoriadne citlivé dáta,“ povedal v rozhovore pre televíziu výskumný pracovník. Ak by niekto získal prístup k týmto údajom, môže podľa neho zistiť ekonomickú situáciu krajiny a „dokonca štátne tajomstvo“.

Apple vo vyhlásení zaslanom agentúre Reuters uviedol, že sa zaviazal chrániť súkromie svojich používateľov a že pri využití funkcie lokácie sa neprenášajú žiadne jedinečné informácie súvisiace s používateľom alebo prístrojom.

„Oceňujeme snahu CCTV pomôcť vzdelávať zákazníkov o téme, o ktorom si myslíme, že je veľmi dôležité. Chceme ubezpečiť všetkých našich zákazníkov v Číne, že máme jasno v tom, čo robíme a nerobíme pokiaľ ide o súkromie a ich osobné údaje,“ uvádza sa vo vyhlásení firmy. „Apple nesleduje polohu užívateľov – Apple to nikdy nerobil a nemá v pláne to robiť,“ dodala firma.

Apple sa často dostáva pod paľbu kritiky štátnych médií v Číne, ktorá už tiež obvinila firmu, že poskytuje používateľské dáta americkým spravodajským agentúram a vyzvala k „prísnemu potrestaniu“. Firmu tiež médiá obvinili zo zlých služieb zákazníkom.

Apple tvrdí, že nikdy nepracoval so žiadnou vládnou agentúrou z akejkoľvek krajiny a nikdy žiadnej vládnej agentúre ani nepovolil prístup k jeho serverom.

Apple však nie je jedinou americkou firmou, na ktorú sa zniesol mediálny hnev v Číne. Služby Googlu boli na viac ako mesiac prerušené a štátny úrad pre verejné obstarávanie zakázal vo vládnych počítačoch používať operačný systém Windows 8 od Microsoftu. Na prekážky v Číne narazili aj výrobcovia hardvéru, ako Cisco Systems a IBM.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Čína #iPhone