Únia sa snaží mierniť hnev Ruska na dohodu s Ukrajinou

EÚ sa snažila v piatok ubezpečiť Rusko, že cieľom dohody o voľnom obchode s Ukrajinou nie je poškodenie ruských záujmov.

13.07.2014 19:23
debata (20)

EÚ zároveň odmietla výzvy na odloženie zavedenia tejto dohody. EÚ však Rusku ponúkla ďalšie rokovania. Dohodu o zóne voľného obchodu podpísala Ukrajina s EÚ minulý mesiac. Spolu s Ukrajinou dohodu podpísali aj Gruzínsko a Moldavsko.

Rusko varovalo pred vážnymi dôsledkami v prípade uzatvorenia dohôd, ktoré Moskve znemožnia uzatvorenie vlastného obchodného bloku s bývalými sovietskymi krajinami. Rusko zároveň ustanovilo opatrenia, ktoré znamenali blokovanie moldavského vína a exportu mäsa z EÚ. Únia tieto kroky označila za odvetné.

Počas rokovaní EÚ chcela zmierniť napätie. Ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev vyhlásil, že Rusko bude musieť prehodnotiť colné vzťahy, ktoré platia pre Ukrajinu. To by mohlo znamenať, že Kyjev by mohol stratiť výhodnejší prístup k jednému zo svojich najväčších obchodných partnerov.

„Obávam sa, že naši kolegovia si úplne neuvedomujú, akým problémom budeme čeliť,“ povedal Uljukajev. Zároveň povedal, že dohoda medzi EÚ a Ukrajinou by sa mala odložiť.

Komisár EÚ pre obchod Karel De Gucht súhlasí s tým, že dohoda má na Rusko dosah s tým, že by mohla pre Rusko priniesť „určité potenciálne hospodárske riziká“. Zároveň povedal, že Rusko do konca budúceho týždňa spíše svoje obavy a predstavitelia Ruska, Ukrajiny a EÚ sa v septembri stretnú pri ďalších rokovaniach.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #Ukrajina