Draghi: Silnejšie euro je hrozbou pre oživenie

Silnejší kurz eura predstavuje hrozbu pre udržateľnosť hospodárskeho oživenia v eurozóne. Povedal to v pondelok šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. Poprel zároveň špekulácie, že by mohol predčasne odísť zo svojej funkcie.

15.07.2014 08:30
debata

„Som v ECB a zostanem v ECB. Všetky tie špekulácie o opaku, ktoré možno pochádzajú od určitých záujmových skupín, sú nepodložené,“ vyhlásil Draghi pri prejave v hospodárskom a menovom výbore Európskeho parlamentu. Zopakoval tiež, že ECB je v prípade potreby pripravená uskutočniť ďalšie opatrenia na podporu ekonomiky eurozóny.

Banka začiatkom júna v snahe odvrátiť defláciu znížila základnú úrokovú sadzbu o 0,1 percentu­álneho bodu na nové rekordné minimum 0,15 percenta. Jej depozitná sadzba sa navyše prvýkrát dostala do zápornej hodnoty. Centrálna banka pristúpila aj k novým nekonvenčným opatreniam na podporu ekonomiky, ktoré zahŕňajú ponuku veľmi lacných pôžičiek pre komerčné banky.

Draghi upozornil, že miera nezamestnanosti v eurozóne zostáva na neprijateľne vysokej úrovni. Poukázal aj na príliš pomalé tempo rastu úverov pre súkromný sektor a vyzval členské krajiny eurozóny, aby uskutočnili potrebné štrukturálne reformy, ktoré by podporili hospodársky rast.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro #Mario Draghi