Nemecká ekonomika zastavila rast, aj pre ukrajinskú krízu

Rast nemeckej ekonomiky sa v druhom štvrťroku pravdepodobne zastavil. Prispeli k tomu aj geopolitické problémy, vrátane ukrajinskej krízy a násilia na Blízkom východe. Vyplýva to z pondelkovej správy nemeckej centrálnej banky Bundesbank.

21.07.2014 16:52
debata (41)

„Priemysel zaradil nižší rýchlostný stupeň. Okrem kalendárnych vplyvov v tom pravdepodobne zohralo úlohu aj geopolitické napätie,“ uviedla banka. „Vzhľadom k tomu, že sektor služieb zrejme pokračoval v raste, mohol sezónne a kalendárne očistený reálny hrubý domáci produkt zostať na rovnakej úrovni ako v prvom štvrťroku,“ dodala.

Nemecké ministerstvo financií však upozornilo, že napriek známkam spomaľovania rastu naďalej počíta s priaznivým vývojom ekonomiky. Poukázalo najmä na dobré podmienky na trhu práce, ktoré by mali podporovať domáci dopyt.

Analytici podľa skoršieho prieskumu agentúry Reuters predpokladajú, že nemecký HDP sa v druhom štvrťroku zvýšil o 0,2 percenta. V prvom štvrťroku nemecká ekonomika stúpla o 0,8 percenta, teda najrýchlejším tempom za posledné tri roky.

Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe, predstavuje hlavný motor hospodárskeho oživenia eurozóny a závisí na nej veľa slovenských podnikov. Bundesbank začiatkom júna predpovedala, že nemecký HDP v celom tomto roku stúpne o 1,9 percenta.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #HDP