Poľsko tiahne do boja proti zákazu mentolových cigariet

Poľsko plánuje na Európskom súdnom dvore bojovať proti zákazu predaja tabakových produktov s príchuťami, napríklad mentolových cigariet, ktorý od roku 2016 plánuje zaviesť Európska únia.

22.07.2014 08:16
debata

Poľsko patrí medzi najväčších spotrebiteľov aj výrobcov mentolových cigariet v EÚ. Podpredseda poľskej vlády a minister hospodárstva Janusz Piechociński sa domnieva, že mentolové cigarety by mali byť považované za tradičný výrobok a ako také by mali byť zo zákazu vyňaté.

Podľa údajov Svetovej nadácie pre pľúca (WLF) patrí Poľsko s 1586 cigaretami na osobu ročne medzi najväčších spotrebiteľov tabaku v Európskej únii. Takmer každá piata cigareta predaná v Poľsku má pritom mentolovú príchuť, zatiaľ čo v niektorých iných členských krajinách EÚ, napríklad v Španielsku a Rakúsku, je to menej ako jedna cigareta zo sto.

„Mentolové cigarety vstúpili na poľský trh v roku 1953 a získali si u poľských fajčiarov mimoriadnu obľubu,“ uviedla Magdalena Wlodarczyková, ktorá reprezentuje tabakové koncerny British American Tobacco, Imperial Tobacco, Philip Morris a Japan Tobacco International. Tie kontrolujú zhruba 99 percent poľského trhu.

Zákaz predaja tabaku s príchuťou je súčasťou širšej legislatívy EÚ namierenej proti fajčeniu, ktorá zahŕňa tiež napríklad rozšírenie povinných zdravotných výstrah na 65 percent plochy balíčka cigariet. Poľská Národná asociácia tabakového priemyslu tvrdí, že táto legislatíva povedie v Poľsku k zániku 30 000 pracov­ných miest.

Poľsko je druhým najväčším producentom tabaku v EÚ. Pestovanie tabaku v tejto krajine vytvára viac ako 60 000 pracovných miest. Ďalšie pracovné miesta navyše prináša výroba cigariet a ich predaj. Asociácia tiež upozorňuje, že legislatíva EÚ pripraví Poľsko na daňových príjmoch až o deväť miliárd zlotých (2,1 miliardy eur) ročne, pretože poľskí fajčiari budú kupovať mentolové cigarety pašované z Bieloruska a Ukrajiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Brusel #cigarety