Európska únia varuje Rusov: Prídete o biznis

Ak Rusko nevyužije svoj vplyv na zastavenie bojov na Ukrajine, môže čeliť tvrdým sankciám od Európskej únie.

24.07.2014 20:00 , aktualizované: 25.07.2014 07:00
debata (306)

Európska komisia dáva na stôl zoznam prvých vážnych sankcií, ktoré by ruským bankám dočasne odrezali prístup k financiám v Európe, obmedzili by obchod so zbraňami či technológiami v energetike.

Najmä trest pre ruské banky by mohol výrazne utlmiť ruské investičné aktivity v Európe. Ruské štátne banky vlani čerpali takmer polovicu zo svojich kapitálových potrieb výške 15,8 miliardy eur na trhoch EÚ. O tom, v akej podobe navrhované sankcie členské štáty prijmú, sa rozhodne na budúci týždeň. V prípade dlhšieho trvania by sa mohli nepriamo dotknúť aj plánovaných projektov na Slovensku.

Rusi sa totiž zaujímajú o kúpu Slovenských elektrární, o silnejší vplyv pri dostavbe Mochoviec, chcú tiež stavať atómku v Bohuniciach, skladovať plyn v slovenských zásobníkoch či vybudovať širokorozchodnú železnicu. Tieto projekty sa spravidla financujú práve cez úvery.

Sankcie by mohli ruskú ekonomiku poslať tento rok do recesie, čím by sa znížil dopyt Rusov aj po výrobkoch z Európy. Napríklad len Nemecko exportuje ročne do Ruska tovar za 36,1 miliardy eur. Od nemeckej ekonomiky je zase závislé aj slovenské hospodárstvo. Berlín presadzuje, aby boli sankcie časovo limitované a po určitom čase by sa dalo vrátiť k normálnemu režimu.

zväčšiť
export do Ruska

Tvrdé sankcie v podobe stopnutia úverov či zákazu obchodovania s ruskými firmami prijali proti Rusku zatiaľ len USA. Brusel sa pred zostrelením malajzijského lietadla spoliehal len na čierny zoznam neželaných osôb, čo Rusku príliš neublížilo (na zoznam pribudne ďalších 15 osôb, čím sa rozšíri na 87 mien a doplnia ho o 18 firiem a inštitúcií). Všetko sa zmenilo po tragédii lietadla s 298 cestujúcimi, ktoré nad Ukrajinou zasiahla raketa vystrelená pravdepodobne proruskými separatistami.

Tri varianty sankcií

Navrhované sankcie proti Moskve sú rozdelené do troch fáz. V prvej, najmiernejšej, sa počíta so zákazom dovozu ruského luxusného tovaru. To znamená diamantov, drahých kovov, kožušín a aj vodky a kaviáru. Zároveň zavádza obmedzenia na obchod so zbraňami. Z EÚ sa do Ruska ročne vyvezú zbrane za 300 miliónov eur a dovezú za 3,2 miliardy eur. V miernom variante sa počíta aj s rozšírením skupiny osôb na čiernom zozname. Konkrétne mená však zverejnené neboli. Zároveň Európska investičná banka zastaví svoje aktivity v Ruskej federácii.

Stredný variant rozširuje miernu fázu sankcií o ďalšie oblasti. Napríklad by platil zákaz dovozu uhlia z Ruska. Zaviedli by sa reštrikcie na voľný pohyb kapitálu, ako aj na transport tovarov po cestách, riekach a po mori. Ďalej by sa rozšíril zoznam sankcionovaných osôb.

Tretí, najtvrdší, variant nemá veľkú šancu na uvedenie do praxe, pretože by prakticky znamenal ekonomickú blokádu Ruska a tvrdo by zasiahol aj samotnú Európu. Platil by totiž zákaz dovozu ruského plynu a ropy, a zároveň zákaz v Rusku investovať. To by podľa prepočtov EÚ vytvorilo v ruskom rozpočte, ktorý ročne predstavuje 380 miliárd eur, dieru zhruba 260 miliárd eur. Tretí variant sankcií by však pocítila aj samotná EÚ, ktorá je závislá od dovozu energií z Ruska.

Sankcie majú zahrňovať aj zákaz predaja vrtných súprav na podmorskú ťažbu, ťažbu bridlicového plynu a na prieskum ložísk v Severnom ľadovom oceáne. V prípade zákazu obchodu so zbraňami sankcie nemajú platiť spätne. Plánovaný francúzsky predaj výsadkovej lode Mistral Rusku by tak nemal byť zastavený.

Rusko na vyhrážky novými sankciami reagovalo, že sa minú účinku a nedajú sa porovnať so sankciami, s ktorými sa Rusko muselo vyrovnať za čias Sovietskeho zväzu. „Sankcie v súčasnej podobe nemajú makroekonomický efekt,“ cituje agentúra Reuters Andreja Belousova, Putinovho ekonomického poradcu. Kremeľ stále očakáva, že ruská ekonomika tento rok porastie o jedno percento. Medzinárodný menový fond však očakáva rast len o 0,1 percenta a uvalenie tvrdších sankcií by mohlo krajinu uvrhnúť do recesie.

Sankcie sú pre Slovensko citlivá záležitosť

Sankcie proti Rusku sú v prípade Slovenska citlivejšie vzhľadom na prepojenosť ekonomík. Z Ruska putuje na Slovensko plyn, ropa, jadrové palivo. Naopak, do Ruska smerujú štyri percentná slovenského exportu. Týka sa to najmä áut. Na Slovensku pôsobí aj najväčšia ruská štátna banka Sberbank. Tiež plzenská Škoda JS je vlastnená ruskou Gazprombankou. Škoda JS je spolu s ruskými aj slovenskými firmami v konzorciu na prebiehajúcu jadrovú časť dostavby Mochoviec.

Burzy vnímajú hrozbu tvrdších sankcií proti Rusku ako riziko pre európsku ekonomiku. Euro sa preto vo štvrtok nakrátko oslabilo na 8-mesačné minimum voči doláru pri kurze pod 1,35 dolára za jedno euro. Neskôr európsku menu posilnili správy o lepších ekonomických vyhliadkach. „Európa je z hľadiska obchodu priamo vystavená Rusku, Nemecko obzvlášť, takže sankcie by potenciálne mohli mať negatívne dosahy na euro,“ povedal podľa Reuters analytik Ian Stannard zo spoločnosti Morgan Stanley.

© Autorské práva vyhradené

306 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankcie #zostrelené malajzijské lietadlo