Nemecko má výhrady k obchodnej dohode EÚ s Kanadou

Nemecko odmieta vyrokovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Kanadou, ktorá sa všeobecne považuje za vzor pre rozsiahlejšiu dohodu EÚ so Spojenými štátmi. S odvolaním sa na nemenovaných diplomatov v Bruseli to v sobotu na svojom webe napísal nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

26.07.2014 22:16
debata (12)

Berlín má podľa denníka námietky k článkom o právnej ochrane pre firmy investujúce v 28 členských štátoch únie. Podľa kritikov by investorom mohli umožniť prinajmenšom pozmeniť zákony, napísala agentúra Reuters.

Nemecká spolková vláda podľa nemenovaných diplomatických zdrojov dohodu tak, ako „je v súčasnej dobe vyrokovaná“, nemôže podpísať. Články v zmluve s Kanadou sú pritom podobné klauzulám v pripravovanej dohode so Spojenými štátmi, napísal denník.

„Dohoda o voľnom obchode s Kanadou je testom k dohode s USA,“ povedal podľa denníka nemenovaný vysoko postavený úradník Európskej komisie. Keď bude dohoda s Kanadou zamietnutá, „tak je mŕtva aj tá so Spojenými štátmi“, uviedol vraj tiež.

Nemecké ministerstvo hospodárstva sa na otázku agentúry Reuters odvolalo na reakciu námestníka tohto úradu na otázku poslanca za nemeckých Zelených.

„Nemecká vláda nepovažuje za potrebnú zmluvnú podmienku o ochrane investorov, a to vrátane (klauzúl o) prípadoch arbitrážach medzi investormi a štátom, u štátov, ktoré garantujú pevný právny systém a dostatočnú právnu ochranu zo strany nezávislých súdov,“ napísal podľa Reuters námestník Stefan Kapferer.

Brusel tvrdí, že bez týchto klauzúl nebudú kanadské spoločnosti v Európe investovať. Süddeutsche Zeitung napísal, že štáty dvadsaťosmičky dostanú začiatkom budúceho týždňa text dohody na preskúmanie. Aby vstúpila do platnosti, musia ju podpísať všetky členské štáty EÚ.

Obe dohody usilujú o zníženie bariér vzájomného obchodu na oboch stranách Atlantiku. Dohoda s Kanadou by mohla zvýšiť objem bilaterálneho obchodu o pätinu na 26 miliárd eur ročne. Chystaná dohoda s USA je ambicióznejšia. Ak k nej obe strany dospejú, mohla by pokrývať tretinu svetového obchodu a skoro polovicu svetovej ekonomiky.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #Kanada #Transatlantická dohoda o obchode a investíciách