Čina kritizuje ceny luxusných áut zahraničných automobiliek

Čínske úrady kritizujú zahraničných výrobcov luxusných automobilov pre príliš vysoké ceny a snažia sa ich donútiť k zlacneniu náhradných dielov a opráv.

28.07.2014 21:29
debata (13)

Agentúra DPA upozornila, že čínskemu trhu s luxusnými vozidlami dominujú nemecké automobilky Audi, BMW a Daimler.

Čínska Národná rozvojová a reformná komisia (NDRC) teraz vyšetruje situáciu v automobilovom sektore pre opakované sťažnosti, že zahraniční výrobcovia zneužívajú svoju pozíciu na trhu a predávajú automobily a náhradné diely za príliš vysoké ceny.

Spoločnosť Audi už minulý týždeň oznámila, že sa rozhodla znížiť ceny náhradných dielov v Číne, a britský výrobca luxusných vozidiel Jaguar Land Rover ohlásil zlacnenie troch automobilov ponúkaných na čínskom trhu. Protimonopolný odbor NDRC tieto kroky podľa agentúry DPA privítal a vyzval k podobnému postupu aj ostatné zahraničné automobilky.

Tlak úradov na zahraničné automobilky prichádza v čase, keď na čínskom automobilovom trhu strácajú svoje pozície domáci výrobcovia. Ich trhový podiel v tohtoročných prvých štyroch mesiacoch medziročne klesol o zhruba päť percentuálnych bodov na 22 percent, napísala DPA.

Čína v roku 2009 vďaka silnému rastu predaja vystriedala Spojené štáty na pozícii najväčšieho automobilového trhu sveta. Poradenská spoločnosť McKinsey & Co v januári predpovedala, že Čína sa do roku 2016 stane aj najväčším svetovým trhom s luxusnými automobilmi.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #automobilky