Španielsko zlepší prognózu rastu ekonomiky

Španielska vláda predpokladá priaznivejší vývoj ekonomiky. V utorok to uviedol španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos.

29.07.2014 15:44
debata

Podľa jeho slov ekonomika krajiny v tomto roku posilní o 1,5 % a v budúcom roku o 2 %. Pôvodná prognóza ráta s rastom ekonomiky o 1,2 % v roku 2014 a o 1,8 % v roku 2015. Vláda však oficiálnu prognózu na niekoľko nasledujúcich rokov zverejní v septembri spoločne s návrhom rozpočtu na rok 2015.

Španielska ekonomika sa nachádzala v recesii alebo blízko nej šesť rokov. Prasknutie realitnej bubliny spôsobilo, že o prácu prišli milióny ľudí, zvýšil sa dlh krajiny a Španielsko bolo blízko k bankrotu. Ekonomika krajiny sa však v minulom roku dostala z recesie, ktorá trvala dva roky. Priaznivejšie údaje ako sa očakávalo boli impulzom pre inštitúcie ako Medzinárodný menový fond (MMF) a španielska centrálna banka, aby zlepšili prognózu vývoja rastu ekonomiky.

Minister zároveň uviedol, že vláda zrejme reviduje aj prognózu vývoja nezamestnanosti. Podľa súčasných prognóz sa miera nezamestnanosti v krajine v tomto roku dostane na 24,9 % a na 23,3 % v roku 2015. V druhom kvartáli tohto roku miera nezamestnanosti klesla na 24,5 % z úrovne okolo 27 % v predchádzajú­com roku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #HDP