Čínsky protimonopolný úrad vyšetruje Microsoft

Čínsky regulačný úrad začal protimonopolné vyšetrovanie americkej softvérovej spoločnosti Microsoft.

29.07.2014 16:00
debata (2)

Má podozrenie, že firma nezverejnila všetky informácie o svojom operačnom systéme Windows a súbore kancelárskych programov Microsoft Office. Štátny úrad pre priemysel a obchod (SAIC), ktorý je jedným z troch protimonopolných úradov v Číne, o tom informoval na svojich internetových stránkach.

Microsoft je tak ďalšia z veľkých amerických firiem, ktorá sa dostala do hľadáčika čínskych regulátorov v rámci ich snahy ochrániť miestne firmy a zákazníkov. Úrad SAIC uviedol, že získal dokumenty, e-maily a ďalšie údaje z počítačov a serverov Microsoftu, ale nemohol zatiaľ dokončiť vyšetrovanie, pretože niektorí z dôležitých zamestnancov neboli v Číne.

Microsoft je podľa úradu podozrivý z porušovania protimonopolného zákona už od vlaňajšieho júna, okrem iného pre problémy s kompatibilitou a overovaním pravosti dokumentov.

Oznámenie prichádza deň potom, čo čínska tlač s odvolaním sa na informácie od zamestnancov úradu SAIC uviedla, že úrad prehľadal kancelárie Microsoftu v Pekingu, Šanghaji, Kuang-čou a Čcheng-tu. SAIC dodal, že dôvodom na prehľadanie kancelárií Microsoftu boli správy od iných firiem, ich mená však neuviedol.

Odborníci a právnici, ktorých oslovila agentúra Reuters, sa ale nad postupom čínskeho úradu pozastavujú. Nie je im jasné, akého porušenia sa mohol Microsoft dopustiť, keď v Číne je jeho podnikania zanedbateľné a príjmy tam sú pre rozšírené pirátstvo nízke.

Podrobné informácie o hospodárení v Číne Microsoft nezverejňuje, v roku 2011 však vtedajší generálny riaditeľ Steve Ballmer zamestnancom povedal, že Microsoft mal pre pirátstvo v Číne nižšie príjmy ako v Holandsku, aj keď predaj počítačov v Číne je zhruba na rovnakej úrovni ako v USA.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Čína #počítače