Tepláreň nechce zaplatiť Pente

Bratislavská teplárenská po prehre súdu s Pentou nechce zaplatiť asi 27–miliónové odškodné. Po prečítaní rozsudku z bratislavského Krajského súdu, ktorý jej uložil zaplatiť odškodné za neodobratie tepla, sa preto obrátila na Najvyšší súd.

31.07.2014 09:03
debata (1)

„Spoločnosť Bratislavská teplárenská použije všetky dostupné právne prostriedky, aby zvrátila rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave,“ vyhlásila pre Pravdu hovorkyňa firmy Jarmila Galandáková.

Penta, ktorá súdny spor vyvolala, však už v súčasnosti pracuje na platobnom príkaze. Ten je prvým krokom pred exekúciou, ktorý by mohol viesť až k zhabaniu časti majetku teplárne. Dňom právoplatnosti rozsudku totiž začala plynúť 60–dňová premlčacia lehota.

„Plánujeme ale v tejto veci iniciovať rokovanie s Bratislavskou teplárenskou. Jeho cieľom je dohoda na mimoexekučnom vyriešení tohto problému,“ podotkol mediálny zástupca Penty Martin Danko.

Do úvahy prichádza napríklad splátkový kalendár či zníženie pohľadávky. Podstatou sporu medzi Bratislavskou teplárenskou a Pentou je, že v zmluve medzi teplárňou a Paroplynovým cyklom bolo ešte počas Dzurindovej vlády ustanovenie o minimálnom množstve odobratého tepla aj s pokutou za neodobratie. Zazmluvnený objem tepla však teplári odobrať nedokázali, pretože ho bolo priveľa.

Následne vtedy ešte štátny Paroplynový cyklus otvoril súdny spor, ktorý trval až do začiatku júla. Podľa informácií priamo z teplárne požiadali teplári aj o navýšenie základného imania. Výška vymeraného odškodného je totiž zhruba o sedem miliónov eur nižšia, ako je základné imanie bratislavských teplárov.

Hovorkyňa Fondu národného majetku Miriam Žiaková však tvrdí, že štát s navyšovaním majetku v súčasnosti nepočíta. „Fond národného majetku k dnešnému dňu neuvažuje o navýšení základného imania pre Bratislavskú teplárenskú,“ podčiarkla Žiaková.

Penta paroplyn nedávno predala.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Bratislavská teplárenská #paroplyn