Sankcie zastavili export bagrov zo Slovenska

Krupinská fabrika Way Industries poverila svoje obchodné oddelenie nájdením nových trhov za stratený odbyt v Rusku.

31.07.2014 20:00 , aktualizované: 01.08.2014 07:00
Locust, bager Foto:
Únia zakázala vyvážať do Ruska aj malé univerzálne bagre z Krupiny.
debata (189)

Malé univerzálne cestné stroje slúžiace ako bagre, nakladače, odhŕňače totiž bez problémov môže v prípade potreby použiť aj ruská armáda. No a práve tovary dvojakého určenia schopné nasadenia pre armádu aj civilistov Európska únia zakázala vyvážať do Ruska.

V Bruseli už oficiálne schválené sankcie proti Rusku obmedzia aj prístup ruských bánk ku kapitálu v EÚ, zastavia dodávky zbraní do Ruska a tiež dodávky vyspelých technológií pre ropný priemysel. Sankcie začínajú platiť oddnes a sú trestom pre ruského prezidenta Vladimira Putina za postoj Ruska k bojom na Ukrajine.

„V súvislosti so sankciami Európskej únie proti Ruskej federácii už dostalo obchodné oddelenie spoločnosti za úlohu nahradiť prípadné výpadky v odbyte na ruskom trhu inými exportnými teritóriami,“ povedal Peter Benčurik, hovorca Way Industries.

Firmu vlastní skupina Slavia Capital. Way Industries vyrába aj známe odmínovacie zariadenia Božena, ktorých odbyt však pre sankcie ohrozený nie je. Do Ruska totiž tieto systémy nesmerujú.

Podľa ministerstva hospodárstva sa zavedenie sankcií proti Rusku dotkne troch veľkých slovenských podnikov a viacerých menších firiem. Okrem Way Industries by sa mali sankcie dotknúť aj štátnych Leteckých opravovní Trenčín. Tie patria pod rezort obrany. Ministerstvo obrany pod vedením Martina Glváča tiež analyzuje, či Slovensko pre sankcie nepríde o náhradné dielce z Ruska do vojenských radarov. Rizikom sú v tomto prípade aj prípadné odvetné sankcie Ruska proti štátom EÚ. Mnohé slovenské firmy dodávajú zariadenia napríklad nemeckým strojárňam a zbrojárňam, ktorých sa sankcie dotknú. Dosahy na európskych výrobcov však nemajú byť bez odvetných ruských sankcií také silné ako na ruskú ekonomiku, ktorá sa dostane do recesie. Slovenský export do Ruska pokrýva štyri percentá z nášho celkového exportu.

V analýze dosahov na slovenskú ekonomiku, ktorú má rezort hospodárstva, sa dokonca v prípade jedného podniku počíta v priebehu najbližších týždňov s prepúšťaním zamestnancov. Way Industries prepúšťať zatiaľ nemieni. „Snahou spoločnosti je medziročne obrat zvyšovať, prípadné výpadky v odbyte nahradiť a splniť plánované finančné ukazovatele. Prepúšťanie zamestnancov predstavuje len posledné krajné riešenie,“ pokračoval Benčurik.

Way Industries na teritórium Ruskej federácie vyváža malé cestné mechanizmy značky Locust. „Podiel predaja na ruskom trhu sa na celkovom predaji v minulom roku podieľal na úrovni zhruba desiatich percent,“ priblížil Benčurik. Locust v preklade znamená kobylka, čo má podľa výrobcu zdôrazniť, že šmykom riadený nakladač je obratný, rýchly a so svojou širokou škálou nosností si poradí s každým nákladom a každým povrchom.

Cestné mechanizmy do Ruska vyvážajú aj ďalšie slovenské firmy, ktorých vyjadrenie sa pre celozávodné dovolenky denníku Pravda nepodarilo získať. „Pre viaceré slovenské firmy bude po zavedení sankcií problematické pokračovať vo vývoze do Ruska. Ja sa obávam, že zavedenie sankcií môže byť nakoniec veľký problém pre slovenskú ekonomiku,“ povedal Juraj Borgula, viceprezident Zväzu strojárskeho priemyslu SR.

Makroanalytici majú však iný názor. „Sprísnenie sankcií proti Rusku by malo mať na Slovensko len malý vplyv,“ povedala Mária Valachyová, analytička Slovenskej sporiteľne. Oveľa viac je Slovensko závislé od dovozu ruských surovín, ktoré tvoria desatinu všetkých domácich importov, čo je približne 8,5 percenta hrubého domáceho produktu.

Sankcie sa napríklad nedotknú ruskej pobočky Sberbank pôsobiacej na Slovensku. O nulovom vplyve tiež hovorí dubnická firma DMD Group, ktorá vyrába húfnice, ale nedodáva ich na ruský trh.

Naopak, veľký problém môže zavedenie sankcií znamenať pre firmy vyvážajúce do Ruska s podporou Eximbanky. Slovenským štátom vlastnená banka totiž v prípade problémov preplatila slovenských firmám nezaplatené faktúry od ruských odberateľov.

„Evidujeme vo fáze prípravy a rozpracovania takmer 20 obchodných prípadov do Ruskej federácie,“ povedala Danica Sodomová, hovorkyňa Eximbanky SR. Sankcie však nebudú celoplošné proti celej krajine, ale presne vyšpecifikované na vybrané banky a vybrané odvetvia priemyslu. Môžu mať však vplyv nielen na ruské investície v Európe, ale aj na investície v Rusku.

„Prípadná kvantifikácia nezrealizovaných projektov bude možná až po analýze prijatých sankcií,“ uzavrela Sodomová. V roku 2013 podporila Eximbanka SR export slovenských firiem do Ruska 40,5 milióna eur.

Európska únia uvalila na Rusko sankcie pre anexiu ukrajinského Krymu a podporu proruských separatistov v Doneckej a Luhanskej oblasti. Podľa USA sú tiež proruskí separatisti zodpovední za nedávne zostrelenie civilného lietadla na východe Ukrajiny.

© Autorské práva vyhradené

189 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Way Industries