Globálna dohoda o svetovom obchode stroskotala

Svetovej obchodnej organizácii (WTO) sa nepodarilo dosiahnuť schválenie globálnej dohody, ktorá mala predstavovať prvú reformu svetového obchodu za dve desaťročia.

01.08.2014 00:00
debata (3)

Diplomati v ženevskom ústredí WTO mali len potvrdiť decembrovú dohodu ministrov 160 členských krajín organizácie z indonézskeho Bali, tú však podľa agentúry Reuters zablokovali indické požiadavky na ďalšie ústupky týkajúce sa skladovania a distribúcie potravín.

„Neboli sme schopní nájsť riešenie, ktoré by umožnilo tento rozpor preklenúť. Skúsili sme všetko, čo sme mohli, ale nebolo to možné,“ povedal diplomatom generálny riaditeľ WTO Roberto Azevedo ešte pred polnocou zo štvrtka na piatok, ktorá bola konečným termínom pre schválenie dohody.

WTO odhadovala, že dohoda spočívajúca v zmiernení colných a ďalších bariér obchodu zvýši hodnotu globálneho obchodu o jeden bilión dolárov na zhruba 23 biliónov dolárov ročne. Počas rokov by vďaka nej malo vzniknúť až 21 miliónov pracovných miest, najmä v rozvojových krajinách.

India bola krajinou, ktorá minuloročné rokovania o dohode najviac brzdila svojimi požiadavkami na ústupky v prípade pravidiel o postupnom rušení subvencovania potravín pre chudobných. Minulý týždeň nová indická vláda oznámila, že dohodu zablokuje, ak do konca tohto roka nevznikne definitívnu dohoda o skladovaní a distribúcii potravín, hoci pôvodne Dillí súhlasilo s tým, že táto dohoda sa dojedná až v roku 2017.

Dohoda WTO z Bali sa ukazovala byť oveľa obmedzenejšia než ďalekosiahle návrhy na liberalizáciu svetového obchodu z katarského kola, ktoré skrachovali v minulom desaťročí, čo pozíciou WTO silne otriaslo.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #WTO