Poliaci bránia svoje ovocie: Jedz jablká, nahneváš Putina

Ruský zákaz dovozu polských jabĺk, považovaný nad Vislou za odvetu za poľskú podporu prozápadnej orientácie Ukrajiny, odštartoval medzi Poliakmi akciu "Jedz jablka, nahneváš Putina!".

01.08.2014 08:21
debata (74)
Kampaň Gazety Wyborczej Jedzte jablká. Foto: wyborcza.pl
Gazeta Wyborcza, kampaň Jedzte jablká Kampaň Gazety Wyborczej Jedzte jablká.

S nápadom a heslom najprv vyrukoval ekonomický časopis, vzápätí sa pridali aj ďalšie médiá. „Ruské embargo sa len tak neskončí. Jedzme toľko jabĺk, koľko sa dá,“ burcoval denník Gazeta Wyborcza a nabádal k „spotrebiteľskému vlastenectvu“, na prospech výrobcom v núdzi, štátu i samým Poliakom.

„Jablká sú zdravé a tie poľské obzvlášť chutia. Vďaka Putinovi budeme zdraví!“ usúdil jeden prispievateľ internetového fóra, na ktorom sa zverejňujú fotografie podporujúce kampaň.

Naopak, nespokojní hromžia, že hrýzť do kyslého jablka by mali hlavne tí politici, čo jazdili povzbudzovať kyjevských demonštrantov, aby zvrhli tamojšieho proruského prezidenta či presadzovali protiruské sankcie.

Domáce gazdinky ponúkajú recepty nielen na jablkový závin, ale aj jablčné polievky, knedle, koláče či bábovky. Pribúda tiež výziev vláde, aby znížila dane z muštu, pretože v kvapalnej podobe sa vraj dá prebytku ovocia najlepšie zbaviť.

„Jablčná bitka“ ale bude podľa komentátorov dlhá a ťažká, pretože viac než polovicu z úrody v poľských sadoch doteraz jedli Rusi. Sotva sa každý Poliak vybičuje k tomu, aby zjedol „navyše“ 15 kilogramov plodov poľských jabloní. Kým za komunizmu štatisticky priemerný „pán Kowalski“ zjedol 25 kilogramov jabĺk za rok, vlani to bolo len 14 kilogramov.

Ruský zákaz, ktorý platí od piatku, sa vzťahuje aj na poľskú kapustu, hrušky, marhule, višne, čerešne, broskyne, nektarinky, slivky, dule a trnky, či už čerstvé alebo mrazené. Kremeľ vraj dobre vie, čo Varšavu bude bolieť. Ruský trh je pre poľských sadárov kľúčový, vlani podľa serveru newsru.com do rusko-bielorusko-kazašskej colnej únie vyviezli ovocie za viac ako pol miliardy dolárov, leví podiel pripadal na Rusko.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Potraviny #Rusko #sankcie