Enel predá Slovenské elektrárne, keď dostane dobrú ponuku

Majoritný podiel Slovenských elektrární, a.s. (SE) nakoniec nemusí skončiť v rukách nového investora.

04.08.2014 09:48
debata (3)

Talianska spoločnosť Enel, ktorá sa rozhodla predať svoj 66-percentný podiel v slovenskom dominantnom výrobcovi elektriny, síce začala proces predaja, ale pri nezaujímavých ponukách zo strany investorov zostanú Taliani naďalej na Slovensku.

"Isté je, že Enel spustí proces, v ktorom bude dostávať ponuky na odkúpenie 66-percentného podielu. Takže v prípade, že by prišli atraktívne ponuky, tak by Enel pokračoval v tom procese a podiel predal. Ak však neprídu atraktívne ponuky, Enel nie je nútený predávať Slovenské elektrárne,“ povedal v rozhovore pre portál vEnergetike.sk generálny riaditeľ SE Luca D’Agnese.

Otázne zostáva, koľko bude Enel za svoj podiel v elektrárňach pýtať. Známe je len to, že predajom Slovenských elektrární a aktív v Rumunsku by chceli Taliani získať aspoň 4,4 miliardy eur. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred ôsmimi rokmi necelých 840 miliónov eur.

Kedy by sa malo rozhodnúť, či do elektrární vstúpi alebo nevstúpi nový investor, zatiaľ nie je jasné. "Je predčasné hovoriť o nejakých dátumoch, pretože bude záležať, čo urobia záujemcovia o Slovenské elektrárne, ako aj záujemcovia o iné aktíva, ktoré Enel predáva. Dostávať ponuky by sme mali začať niekedy v jeseni tohto roka,“ konštatoval pre portál vEnergetike.sk D’Agnese. Nechcel pritom reagovať na medializované informácie, že o Slovenské elektrárne už prejavili záujem Česi, Rusi či Číňania. Potvrdil len, že proces predaja elektrární bude otvorený pre všetkých záujemcov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel