Rusko by mohlo európskym aerolinkám zrušiť lety cez Sibír

Rusko by mohlo aerolinkám z Európskej únie obmedziť alebo úplne zakázať lety cez Sibír. Opatrenia, ktoré by bolo reakciou na európske sankcie voči Rusku za jeho postup v ukrajinskej kríze, by týmto aerolinkám zvýšilo náklady pri letoch do Ázie. Napísal to v utorok ruský denník Vedomosti.

05.08.2014 09:36
debata (17)

Podľa zdroja denníka o obmedzení tranzitných letov cez ruské územie teraz rokujú ruské ministerstvá dopravy a zahraničných vecí.

Denník upozorňuje, že zákaz by nemal vplyv iba na európske letecké spoločnosti, ako je napríklad Lufthansa, British Airways či Air France, ale aj na ruského vlajkového leteckého prepravcu Aeroflot. Ten totiž od týchto aeroliniek dostáva za lety cez ruské územie poplatky.

Členské štáty Európskej únie minulý týždeň schválili nové hospodárske sankcie proti Rusku. Na zozname sankcionovaných firiem sa tak ocitol mimo iného ruský nízkonákladový letecký prepravca Dobroljot, ktorý je divíziou Aeroflotu.

Dobroljot cez víkend oznámil, že v dôsledku sankcií pozastaví prevádzku. Tvrdí, že niektorí jeho európski partneri odmietajú plniť zmluvné záväzky, týka sa to vraj napríklad zmlúv o technickej údržbe a poistení a prenájmu lietadiel.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankcie #Ukrajina