Samsung už nie je kráľom smartfónov v Číne, vládne Xiaomi

Juhokórejský Samsung Electronics v druhom štvrťroku stratil vedúcu pozíciu na čínskom trhu s inteligentnými telefónmi (smartfónmi), predstihol ho domáci výrobca Xiaomi. Vyplýva to z údajov výskumnej spoločnosti Canalys.

05.08.2014 15:48
debata (3)

Spoločnosť Xiaomi, prezývaná čínsky Apple, v medziročnom porovnaní viac ako strojnásobila predaj na čínskom trhu na takmer 15 miliónov smartfónov. Predaj Samsungu v Číne klesol na 13,2 milióna prístrojov z 15,5 milióna pred rokom, napísala agentúra AP.

Xiaomi vznikla len pred tromi rokmi a v západných krajinách nie je príliš známa. Výskumná spoločnosť Strategy Analytics však už minulý týždeň upozornila, že táto čínska firma vďaka silnému domácemu dopytu nahradila juhokórejského rivala LG na pozícii piateho najväčšieho predajcu smartfónov na svete.

Zatiaľ však nie je jasné, či Xiaomi dokáže zopakovať svoj ​​domáci úspech aj v zahraničí, kam v druhom štvrťroku dodala len približne 100 000 prístrojov. Agentúra Reuters uviedla, že firma teraz otvára predajne v niektorých ázijských krajinách a plánuje expanziu na ďalšie trhy, ako je Brazília a Mexiko.

Čína bola podľa spoločnosti Canalys v druhom štvrťroku najväčším trhom s inteligentnými telefónmi na svete. Na globálnom predaji smartfónov sa podieľala takmer 40 percentami.

Čínskemu trhu teraz dominujú domáci výrobcovia. V prvej desiatke najväčších predajcov smartfónov v Číne sa v druhom štvrťroku okrem Samsungu nachádzal iba jeden ďalší zahraničný výrobca, a to americká spoločnosť Apple.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #Xiaomi