Plyn Ukrajine potečie na začiatku septembra

Východní susedia Slovenska by mali v čase plynovej krízy prvé kubíky plynu z cezhraničnej prepojky získať druhého septembra. Slovenský prepravca plynu Eustream vtedy podľa dobre informovaných zdrojov z energetického prostredia chce spustiť reverzný tok plynu, vďaka ktorému Kyjev získa možnosť nákupu asi troch miliárd kubíkov ročne. Hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan sa k informácii o spustení zatiaľ priamo nevyjadril. „Oficiálne spustenie do prevádzky plynovodu Vojany - Užhorod je naplánované na začiatok septembra 2014,“ povedal Chuguryan.

05.08.2014 20:00 , aktualizované: 06.08.2014 08:00
debata (117)

Práce na prepojení slovenských Voján a ukrajinského Užhorodu sa však spustením prepojenia neskončia. Eustream totiž chce počas budúceho roka zväčšiť kapacitu prepojenia zhruba na trojnásobok.

Jedným z dôvodov spustenia prepojky je fakt, že Kyjev je od dodávok plynu spoza hraníc do veľkej miery závislý. Až do tohtoročnej jari plyn tiekol tradične na západ z Ruska. V súčasnosti plyn cez Ukrajinu tečie, je ale určený iba na transport cez štát. Kyjev má totiž podľa Kremľa nedoplatok za plyn vo výške viac ako päť miliárd amerických dolárov, a tak nemôže odoberať plyn určený pre Slovensko, Česko či Maďarsko.

Je však otázne, do akej miery prepojka Ukrajine pomôže vykryť všetky potreby fabrík a rodín. Obyvatelia Kyjeva sú totiž podľa ukrajinskej tlačovej agentúry Interfax už v súčasnosti bez teplej vody a nedostanú ju skôr ako koncom septembra. Vyhlásil to primátor Kyjeva Vitalij Kličko. „V tomto teplom období sa spoliehame na pochopenie obyvateľov Kyjeva na nedostatok teplej vody. Dodávky obnovíme s príchodom vykurovacej sezóny koncom septembra,“ vyjadril sa Kličko.

Zatiaľ nie je známe, ako pomôže Ukrajine zrekonštruovaná prepojka z Voján, ktorá doteraz nebola využívaná. Z Maďarska tam totiž aktuálne tečú zhruba štyri milióny kubíkov plynu denne, pričom kapacita prepojenia je zhruba štvornásobná. Ešte v polovici júna Kyjev odoberal tou istou trasou necelých deväť miliónov kubíkov denne, začiatkom júla však fyzický tok klesol dokonca na 1,5 milióna kubíkov denne a postupne sa zvyšoval na aktuálne úrovne.

Okrem odberateľov na Ukrajine je však ohrozená aj dodávka plynu pre Slovensko. V zime totiž tradične ukrajinský priemysel situovaný na východe štátu spotrebúva veľkú časť dodaného plynu z Ruska, ukrajinský Naftogaz však palivo čerpá zo zásobníkov na západnej strane a presný objem určený na export dodaný na východnej hranici odovzdáva na západných hraniciach. Ak by sa ukrajinské zásobníky vyčerpali príliš skoro, bolo by potrebné aktivovať spätný tok plynu zo západu na východ aj pre Slovensko.

Rusko stoplo dodávky plynu Ukrajine v polovici júna. Podľa zmluvy si totiž uplatnilo právo žiadať predplatné na dodaný plyn. K tomuto kroku pristúpilo po tom, čo stroskotali rokovania Kyjeva a Kremľa. Rusko žiadalo, aby Ukrajina nedoplatok postupne splatila. Kyjev zas požadoval zníženie cien. Kyjev v súčasnosti chce od Kremľa za tisíc kubíkov plynu zhruba 485 dolárov. Na takúto premrštenú úroveň sa cena dostala po aprílovom zdražení o 200 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Eustream #Ukrajina