Taliani sa vrátili do recesie

Talianska ekonomika sa nečakane ocitla späť v recesii. Jej hrubý domáci produkt v druhom štvrťroku podľa stredajších predbežných údajov klesol o 0,2 percenta. Trh pritom počítal s rastom. Taliansko má po Nemecku a Francúzsku treťiu najväčšiu ekonomiku v eurozóne.

06.08.2014 13:28
debata (2)

Recesia sa väčšinou definuje ako dva štvrťroky po sebe, keď klesá objem hrubého domáceho produktu. V prvých troch mesiacoch roka klesla talianska ekonomika o 0,1 percenta.

Taliansky štatistický úrad ISTAT v stredu zverejnil aj údaje v medziročnom prepočte. Oproti rovnakému obdobiu vlani klesol taliansky hrubý domáci produkt v tohtoročnom druhom kvartáli o 0,3 percenta. Aj v tomto prípade sa čakal nárast, a to o 0,1 percenta.

ISTAT podrobnejšie dáta k jednotlivým zložkám hrubého domáceho produktu v rámci odhadu nezverejnil. K poklesu však podľa neho došlo v priemysle, službách a poľnohospodárstve, napísala agentúra Reuters.

Talianska ekonomika sa z dosiaľ poslednej hospodárskej recesie vymanila na konci minulého roka. Ekonomika vtedy stúpla o 0,1 percenta. Prvýkrát po dvoch rokoch recesie tak obnovila mierny rast.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #recesia #HDP