Hamé požiada o kompenzáciu za ruské sankcie

Česká potravinárska firma Hamé bude žiadať od vlády alebo EÚ kompenzáciu prípadných škôd a zmarených investícií vzniknutých obmedzením dodávok na ruský trh. Uviedol to generálny riaditeľ spoločnosti Martin Štrupl.

07.08.2014 12:20
Hamé, Česko Foto:
Prevádzka českej spoločnosti Hamé v Babiciach. Pre Hamé je rusko významný trh.
debata (20)

Pre Hamé je Rusko dôležitým trhom. Pri zhoršení situácie po zákaze dovozu potravinárskych a poľnohospodárskych výrobkov do Ruska firma očakáva stomiliónové straty.

„Súčasná situácia nás veľmi znepokojuje. Na ruskom trhu tento rok plánujeme utŕžiť za naše výrobky zhruba 900 miliónov českých korún, čo je takmer 20 percent celkových konsolidovaných tržieb spoločnosti,“ uviedol Štrupl. Dodal, že z tohto objemu približne 15 percent výrobkov Hamé dováža z českých výrobných závodov, zvyšnú časť vyrába vo svojom závode v Rusku, kde produkuje paštéty, kečupy a dojčenskej výživy.

„Už teraz sme vzhľadom k rizikám museli obmedziť plánované investície do ruského výrobného závodu a do rozvoja ruského trhu, čo negatívne ovplyvní naše budúce výnosy,“ upozornil Štrupl. Hamé má výrobný závod v Ruskej federácii už desať rokov. Jeho výrobky sa distribuujú nielen v Rusku, ale aj do ďalších rusky hovoriacich krajín. Najúspešnejším produktom Hamé na ruskom trhu sú paštéty, veľmi dobre sa predávajú aj mäsové konzervy a dojčenské výživy.

Hamé je poprednou českou potravinárskou firmou vyrábajúcou trvanlivé aj chladené potraviny. Skupina vlani zaznamenala celkové tržby 5,7 miliardy korún. Mierny pokles na domácom trhu si Hamé nahrádza práve v zahraničí.

Rusko zakázalo akýkoľvek dovoz mäsa, rýb, mlieka, mliečnych výrobkov a ovocia a zeleniny z Európskej únie aj Spojených štátov. Oznámil to vo štvrtok ruský premiér Dmitrij Medvedev. Ročný zákaz dovozu potravinárskych a poľnohospodárskych produktov sa vzťahuje aj na dovoz z Austrálie, Kanady a Nórska. Zákaz dovozu z EÚ a USA sa nevzťahuje na alkohol.

Ruský prezident Vladimir Putin už v stredu podpísal dekrét zakazujúce alebo obmedzujúce dovoz poľnohospodárskej produkcie z krajín, ktoré prijali voči Rusku sankcie kvôli ukrajinskej kríze.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Česko #Rusko #sankcie