Brazília sa chystá využiť sankcie a obsadiť ruský trh

Brazília vidí v ruskom zákaze dovozu potravín zo Spojených štátov a Európskej únie obrovskú príležitosť pre svoj ​​export mäsa a obilnín. Vyhlásil to vo štvrtok vládny tajomník pre poľnohospodársku politiku Seneri Paludo.

07.08.2014 22:12
debata (101)

Rusko vo štvrtok odpovedalo na západné sankcie. Zakázalo akýkoľvek dovoz mäsa, rýb, mlieka, mliečnych výrobkov a ovocia a zeleniny z EÚ a USA.

Paludo novinárom oznámil, že úrady už udelili povolenie pre export do Ruska približne 90 novým bitúnkom a závodom na spracovanie hovädzieho, kuracieho a bravčového mäsa. Brazília, ktorá je najväčším svetovým vývozcom sóje, sa už tiež podľa tajomníka pripravuje na zvýšenie vývozu tejto a ďalších komodít do Ruska.

„Rusko má ako spotrebiteľ poľnohospodárskych komodít ohromný potenciál,“ povedal Paludo podľa agentúry Reuters. Porovnal túto príležitosť s mohutným vzostupom brazílskeho vývozu do Číny po otvorení čínskych trhov poľnohospodárskych surovín pred desaťročím.

Najviac Brazília vyváža do Ruska hovädzie mäso. Rusko bolo do roku 2012 najväčším dovozcom brazílskeho hovädzieho, kým ho vlani na tejto pozícii nevystriedal Hongkong. Brazília vyváža do Ruska okrem mäsa vo väčšom množstve tiež cukor, kávu, pomarančový džús alebo banány.

Brazílske združenie pre živočíšne bielkoviny ABPA v stredu uviedlo, že Brazília by bola schopná pokryť celý výpadok amerického exportu kuracieho mäsa do Ruska. Zvýšiť vývoz bravčového by ale bolo podľa asociácie ťažšie.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok telefonicky kontaktoval spojencov v Bielorusku a Kazachstane, aby s nimi prerokoval zvýšenie dovozu ako náhradu za výpadky zo západných krajín. Najmä Bielorusko je už dnes významným potravinárskym vývozcom do Ruska. Nových exportných partnerov chce Moskva hľadať v Turecku, krajinách Latinskej Ameriky a bývalých sovietskych republikách.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Brazília #Rusko