Pepsi či McDonald's v Rusku sa sankcií nemusia báť, sú mimo nich

Západných nadnárodných potravinárskych spoločností pôsobiacich v Rusku sa ruský zákaz dovozu potravín z Európskej únie a Spojených štátov príliš nedotkne.

08.08.2014 07:20
debata (1)

Koncerny ako Nestlé, Unilever, PepsiCo alebo McDonald's totiž väčšinu surovín a tovaru pre ruský trh odoberajú od miestnych dodávateľov a zo svojich vlastných závodov. Agentúre Reuters to povedali zástupcovia týchto firiem.

Rusko od štvrtka na jeden rok zakázalo akýkoľvek dovoz mäsa, rýb, mlieka, mliečnych výrobkov a ovocia a zeleniny z Európskej únie, Spojených štátov, Austrálie, Kanady a Nórska. Je to odveta za západné sankcie proti Rusku za jeho postoj voči Ukrajine.

Veľa veľkých potravinárskych koncernov v Rusku od 90. rokov mohutne investovalo do akvizícií miestnych firiem a výstavby vlastných závodov. Švajčiarska Nestlé tam napríklad od roku 1996 investovala 1,6 miliardy dolárov a teraz má v krajine 11 prevádzok na výrobu množstva tovarov od zmrzliny až po potravu pre domáce zvieratá.

„Viac ako 90 percent nášho tovaru predávaného na ruskom trhu sa vyrába lokálne, niektoré špecifické suroviny ale dovážame,“ uviedla hovorkyňa Nestlé. Odhadnúť možný vplyv zákazu dovozu v prípade nútených zmien dodávateľov bude podľa nej nejaký čas trvať.

Francúzska skupina Danone uviedla, že nákupy mlieka pre tovar predávaný v Rusku kryje zo sto percent z Ruska a Bieloruska. Americký koncern Mondelez International, ktorý predáva sušienky Oreo, oznámil, že v Rusku rozširuje sieť domácich dodávateľov a za posledných päť rokov dodávky z miestnych zdrojov zdvojnásobil.

Ruský potravinársky priemysel v minulých rokoch výrazne expandoval. Okrem investícií nadnárodných spoločností ho podporili tiež opakované zákazy dovozu mäsa z USA.

Potravinársky a nápojový koncern PepsiCo uviedol, že takmer všetok tovar, ktorý predáva v Rusku, aj v Rusku vyrába. PepsiCo je najväčším kupcom ruských zemiakov a po prevzatí miestneho výrobcu džúsov a mliečnych výrobkov Wimm-Bill-Dann v roku 2011 sa stal najväčším výrobcom potravín a nápojov v krajine.

Ruská pobočka najväčšej svetovej siete fastfoodov McDonald's odoberá 85 percent svojich surovín od viac ako 160 ruských dodávateľov, uviedla hovorkyňa firmy. „Situáciu sledujeme a svoje plány podľa nej upravujeme,“ dodala.

Rusko vlani doviezlo z celého sveta potraviny za celkovo približne 39 miliárd dolárov, do kategórií zaťažených sankciami z toho patil tovar za 23,5 miliardy USD. Z krajín postihnutých zákazom dovozu Rusko vlani doviezlo v postihnutých kategóriách tovar za 9,2 miliardy USD. Dovoz všetkého tovaru z krajín, na ktoré Moskva uvalila sankcie, vlani dosiahol 155,3 miliardy dolárov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Rusko #sankcie