Predaj nových áut v Rusku sa prepadol takmer o štvrtinu

Predaj nových osobných automobilov v Rusku zrýchlil v júli pokles na 23 percent z júnového tempa 17 percent. Oznámila to vo štvrtok Asociácia európskych podnikov (AEB), ktorá v Rusku zastupuje záujmy európskych firiem.

08.08.2014 15:58
debata (87)

Ruský automobilový trh tento rok ďalej klesá pre slabú ekonomiku, ktorú navyše podkopávajú západné sankcie a pokles kurzu rubľa v dôsledku ukrajinskej krízy.

Poradenská spoločnosť Pricewaterhou­seCoopers (PwC) tento týždeň predpovedala, že ruský trh osobných automobilov sa tento rok prepadne o osem až 12 percent. Zhoršila tak svoju januárovú prognózu, ktorá počítala s trojpercentným poklesom.

Slabý rubeľ zvyšuje ceny automobilov dovážaných zo zahraničia. Zvýšili sa navyše úroky zo spotrebiteľských úverov, pretože ruská centrálna banka pre stúpajúcu infláciu a odliv kapitálu niekoľkokrát zvýšila základnú úrokovú sadzbu.

V tohtoročnom prvom polroku sa predaj automobilov v Rusku podľa PwC prepadol medziročne o sedem percent. V celom minulom roku sa znížil o 5,5 percenta na 2,61 milióna vozidiel. PwC ale predpokladá, že trh sa v priebehu dvoch alebo troch rokov vráti na úroveň z roku 2012 a potom obnoví rast.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #automobilky #sankcie