Ruské potravinové embargo je šancou pre Srbsko

Ruské rozhodnutie zakázať dovoz potravín z Európskej únie je príležitosťou pre Srbsko, aby vylepšilo svoju pozíciu na ruskom trhu.

09.08.2014 15:59
debata (58)

Zhodli sa na tom experti, ktorých oslovil server BalkanInsight. Srbi by teraz mohli do Ruska dovážať oveľa viac ovocia, zeleniny, mäsových aj mliečnych produktov a alkoholu.

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že krajina od štvrtka na jeden rok zakázala všetok dovoz mäsa, rýb, mlieka, mliečnych výrobkov a ovocia a zeleniny z EÚ, USA, Austrálie, Kanady a Nórska. Je to odveta za západné sankcie proti Rusku za jeho postoj voči Ukrajine.

„Môže to znieť kruto, ale na trhoch neexistuje súcit. Je to veľká šanca pre Srbsko, najväčšia, ktorú sme mali za posledných 14 rokov,“ myslí si ekonomický expert Milan Prostran. Srbi podľa neho nemajú toľko tovaru, ktoré by mohli do Ruska vyvážať, aby došlo k nejakému obrovskému prielomu, avšak majú šancu nájsť si tam nových zákazníkov.

„Samozrejme, nemôžeme nahradiť tovar, o ktorý prídu zo Západu, ale keď EÚ nebude naším konkurentom, môžeme sa uplatniť. Je to boj o postavenie na trhu,“ dodal Prostran.

Údaje zo Srbskej obchodnej komory ukazujú, že Srbi vyviezli tento rok do Ruska o 68 percent viac potravín ako v predchádzajúcom roku. Počas tohtoročných prvých šiestich mesiacov to bol tovar v celkovej hodnote 117 miliónov dolárov. Vlani išlo za celý rok o potraviny v hodnote 185 miliónov dolárov. Ide pritom len o zlomok dovozov do Ruska. V roku 2013 Moskva získala zo zahraničia potraviny a poľnohospodárske produkty v celkovej hodnote okolo 42 miliárd dolárov.

Šéf Srbskej obchodnej komory Željko Sertić však upozornil, že Moskva tiež zvýšila požiadavky na dovážané potraviny. „Ruský trh už nie je rovnaký ako kedysi. Majú špecifické požiadavky a prísnejšie kontroly,“ poznamenal Sertić.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Rusko #sankcie #Srbsko