Putin dostane potraviny z Egypta, vyvezie pšenicu i zbrane

Rusko zvýši dovoz poľnohospodárskych produktov z Egypta a začne do tejto severoafrickej krajiny dodávať viac pšenice. Po stretnutí so svojím egyptským náprotivkom Abd al-Fattáhom as-Sísím to v utorok povedal ruský prezident Vladimir Putin.

12.08.2014 20:26
Russia  Egypt Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí (vľavo) hovorili v ruskom Soči najmä o obchode.
debata (108)

Káhira pritom podľa neho zároveň jedná o vytvorení zóny voľného obchodu s colnou úniou, ktorá spája Rusko, Bielorusko a Kazachstan.

Putin egyptského prezidenta prijal vo svojej rezidencii v čiernomorskom letovisku Soči. Rusko minulý týždeň v odvete za západnej sankcie zakázalo dovoz vybraných potravín z Európskej únie, Spojených štátov, Austrálie, Kanady a Nórska.

„Egypt už (poľnohospodárske) dodávky na náš trh zvýšil o 30 percent (a) v blízkej budúcnosti je pripravený ich zvýšiť o ďalších 30 percent,“ povedal podľa agentúry Reuters Putin. Ruský minister poľnohospodárstva Nikolaj Fjodorov novinárom povedal, že vyššie dodávky zemiakov, cibule, cesnaku, pomarančov a ďalších produktov z Egypta vyrovnajú pokles zapríčinený u týchto produktov ruským zákazom až z polovice.

Egypt je najväčším svetovým dovozcom pšenice a najväčším kupcom pšenice z Ruska. Počas jedného roka do konca júna kúpila Káhira 3,6 milióna ton ruskej pšenice. V tomto dvanásťmesačnom období Rusko Egyptu dodá najmenej päť až 5,5 milióna ton pšenice, povedal Putin.

Vo vývoze obilnín hrajú v Rusku prím zahraničné a miestne mimovládne firmy. K tomu, kto dodatočnú pšenicu dodá, sa ruský prezident nevyjadril.

Putin a Sísí rokovali aj o vzniku zóny voľného obchodu medzi Egyptom a colnou úniou, v ktorej čele je Moskva. Okrem toho sa bavili o možnom vzniku egyptského logistického uzla pre nákladnú prepravu na ruskom pobreží Čierneho mora a o vytvorení ruského priemyselného uzla v rámci egyptského projektu na rozvoj Suezského prieplavu.

Pre bývalého šéfa egyptskej armády Sísího ide o prvú oficiálnu návštevu Ruska od májového zvolenia hlavou štátu. Agentúra AP v tejto súvislosti poznamenala, že Egypt za Sísího prejavuje obnovený záujem o ruskej zbrane. Podľa ruskej tlače obe krajiny rokujú predovšetkým o dodaní ruských systémov protivzdušnej obrany. Spojené štáty po minuloročnom zosadení demokraticky zvoleného egyptského islamistického prezidenta Muhammada Mursího vojenskú pomoc Egyptu čiastočne pozastavili.

Putin podľa AP tiež povedal, že Rusko po podpise marcového memoranda začalo dodávať zbrane do Egypta. Podrobnosti neuviedol, oznámil však, že obe krajiny sa dohodli na posilnení vojenskej spolupráce.

Ruský denník Vedomosti na začiatku tohto roka napísal, že Rusko a Egypt majú blízko k uzavretiu dohôd na nákup výzbroje za viac ako tri miliardy dolárov. Podľa riaditeľa Centra analýzy svetového obchodu so zbraňami (CAWAT) Igora Korotčenka sa Egypt zaujíma predovšetkým o ruské systémy protivzdušnej obrany a podpis týchto kontraktov je podľa agentúry AFP len otázkou času.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Rusko #Vladimir Putin #Abd al-Fattáh as-Sísí