Ukrajina opäť hrozí plynom, v zime ho vraj Rusko vypne

Počas tejto zimy sa môže opakovať situácia z roku 2009, keď bol zastavený tok ruského plynu cez Ukrajinu.

13.08.2014 00:00
debata (3)

Podľa nej je tranzit ohrozený už teraz. Situáciu vyostrila skutočnosť, že ukrajinský parlament podporil sankcie proti Rusku, medzi ktorými sa spomína aj zastavenie prepravy surovín.

„Keď sa pozrieme späť na rok 2009, tak tranzit (z Ruska) bol zastavený bez udania dôvodu. Sme presvedčení, že situácia sa môže opakovať aj túto zimu,“ vyhlásil pre agentúru Bloomberg šéf Naftogazu Andrij Koboljev.

Plyn určený pre Európu dopravovaný cez ukrajinské územie bol v januári roku 2009 na dva týždne prerušený. Gazprom vtedy obvinil Kyjev z nelegálnych odberov z potrubia. Plynová kríza vtedy postihla 20 krajín Európskej únie vrátane Slovenska. V tom čase cez Ukrajinu prechádzalo až 80 percent plynu určeného pre Európu. V súčasnosti je to okolo 50 percent. Viac plynu preteká cez Bielorusko a plynovod Nord Stream. Reakcia Ruska na slová Koboljeva nenechala na seba dlho čakať:

„Z našej skúsenosti vieme, že keď príde jeseň a zima a Ukrajina potrebuje plyn, tak, prepáčte mi za ten výraz, začnú kradnúť,“ odkázal z Kremľa Sergej Ivanov.

Gazprom, ruský monopolný exportér plynu, sa však oficiálne nevyjadril, či opäť stopne dodávky plynu, ak bude presvedčený, že časť jeho objemu sa na Ukrajine stráca. Slovensko by však v prípade výpadu dodávok cez našu východnú hranicu nemalo ostať bez plynu.

„Momentálne plyn na Slovensko tečie. Situáciu na Ukrajine nepodceňujeme, pozorne ju monitorujeme a v prípade zastavenia prietoku plynu okamžite spúšťame reverzný chod z Českej republiky, Rakúska a podzemných zásobníkov. Sme pripravení v prípade potreby zásobovať v reverznom režime celé Slovensko od západu až na východ tak dlho, ako len bude treba,“ povedal Vahram Chuguryan, hovorca spoločnosti Eustream.

Šéf Naftogazu však opäť ubezpečil, že aj v prípade odstavenia dodávok pre Ukrajinu bude plyn do Európy prúdiť ďalej. Ibaže ho budú nakupovať na ukrajinsko–ruskej hranici a s Naftogazom podpíšu nové tranzitné zmluvy.

„Nápad Naftogazu, že európske firmy by nakupovali ruský plyn na rusko–ukrajinskej hranici, namiesto toho, aby bol prepravený cez Ukrajinu, si vyžiada prehodnotenie a zmenu tranzitných kontraktov,“ povedal k tomu európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger. To sa podľa neho nedá dohodnúť okamžite, no potvrdil, že EÚ na jeseň pripravuje trilaterálne rokovania medzi Európou, Ukrajinou a Ruskom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn #Ukrajina