Česi plánuju zdražiť mýto pre kamióny o desatinu

Česká vláda chystá od budúceho roka zdraženie mýtneho pre nákladné autá. Ceny pôjdu hore až o desať percent, uviedla v nedeľu Česká televízia. Ministerstvo dopravy tým chce získať 600 miliónov korún na ďalšie stavby.

18.08.2014 06:30
debata

„Teraz je čas, keď zdraženie musí prísť, pretože začali klesať výbery do fondu dopravnej infraštruktúry,“ povedal televízii riaditeľ odboru pozemných komunikácií ministerstva dopravy Milan Dont. Zvýšenie kopíruje kumulatívne infláciu, ktorá nebola v minulých rokoch využitá, dodal.

Združenie dopravcov ČESMAD Bohemia so zdražením nesúhlasí. „Nevidíme dôvod, aby sa mýto dvíhalo takmer o desať percent. Rozhodne sa za tie štyri roky o desať percent nezlepšila infraštruktúra,“ uviedol tajomník združenia Martin Felix.

Elektronické mýto sa v Česku vyberá na zhruba 1300 kilometroch diaľnic, rýchlostných ciest a 180 kilometroch ciest prvej triedy. Vlani sa na mýte vybralo zhruba 8,55 miliardy korún. Mýto platia od roku 2007 vozidlá nad 12 ton a od roku 2010 tiež vozidlá nad 3,5 tony, v roku 2011 pribudla zvýhodnená kategória pre autobusy. Vlani štát z mýta vybral 8,55 miliardy ko­rún.

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Česko #Mýto