USA robia kroky k povinnému zavedeniu 'hovoriacich' áut

Americké vládne úrady začali robiť prvé kroky k budúcemu povinnému vybaveniu nových osobných a ľahkých úžitkových automobilov technológiou pre vzájomnú komunikáciu.

19.08.2014 08:26
debata (5)

Takzvaná „hovoriace auta“ sa budú môcť navzájom varovať pred možným nebezpečenstvom zrážky, čo by malo výrazne znížiť počet nehôd.

Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) oznámil, že začne pripraviť pravidlá pre zavádzanie tejto technológie do nových vozidiel. Podľa výskumnej správy úradu by to mohlo nakoniec zabrániť ročne 592 000 zrážkam pri odbočovaní vľavo či počas prejazdov križovatiek a ušetriť 1083 životov, uviedla agentúra AP.

Technológia zvaná V2V umožňuje automobilom na cestách vymieňať si prostredníctvom rádiového signálu základné údaje o rýchlosti, smere a aktuálnej polohe rýchlosťou desaťkrát za sekundu. Palubné počítače potom upozornia vodiča na hroziacu zrážku.

Technológia, ktorú vlani testovali inžinieri v Ann Arbor pri Detroite na zhruba 3000 vozidlách, funguje na vzdialenosť až 275 metrov.

S jazdiacimi automobily budú pomocou novej technológie môcť komunikovať aj mestá a obce, ktoré budú investovať do jej inštalácie. Bude tak možné vopred informovať vodiča o dopravných zápchach a ďalších problémoch, aby mohli príslušné miesta obísť.

NHTSA a ministerstvo dopravy vo februári uviedli, že v Spojených štátoch v prípade nových vozidiel táto technológia možno bude povinná už od roku 2017.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #USA #automobilky