Daniari firmám zadržiavajú stámilióny

Aj keď niektorí podnikatelia sa často sťažujú na to, že daniari im pridlho zadržiavajú vratky dane z pridanej hodnoty, v skutočnosti nemusí ísť o dôsledok neefektívnej práce úradníkov. Naznačuje to prieskum spoločnosti KPMG, ktorá hodnotila vracanie nadmerného odpočtu DPH v 65 štátoch.

19.08.2014 15:00
daňový úrad Bratislava, dane Foto: ,
Podnikatelia tvrdia, že niekedy pridlho čakajú na vratky DPH. Štúdia, ktorá porovnala stav v 65 krajinách, však dokazuje, že slovenskí daniari pracujú viac-menej efektívne.
debata (4)

Slovenskí daniari podľa štúdie spracúvajú vratky dane z pridanej hodnoty slovenským firmám, ktoré predávajú svoje tovary či služby v zahraničí, viac–menej efektívne. Slovensko sa v tomto hodnotení umiestnilo v prvej polovici rebríčka.

„Slovensko sa v tejto časti prieskumu umiestnilo v lepšej polovici, keďže naše daňové úrady vybavujú žiadosti viac–menej efektívne,“ konštatuje KPMG. Toto hodnotenie však zároveň znamená lehotu vrátenia dane dlhšiu ako 56 dní od podania žiadosti alebo časté daňové kontroly pred vrátením dane.

„V porovnaní so susednými krajinami nás v efektivite predbehlo Rakúsko aj Česká republika. Poľsko aj Maďarsko dosiahli rovnaké hodnotenie ako my,“ uvádza sa v správe.

K efektívnosti kontrol vratiek DPH pomohol na Slovensku od začiatku tohto roka elektronický kontrolný výkaz. Daniari aktuálne preverujú 524 karuselových schém, v ktorých suma rizikovej DPH dosahuje spolu takmer 80 miliónov eur. Od začiatku tohto roka majú v rukách 890–tisíc nespárovaných transakcií, z ktorých je viac ako 300–tisíc rizikových.

Keď daniarom v kontrolnom výkaze vyskočí, že ide o rizikový subjekt, otvoria miestne zisťovanie a neskôr prípad postupujú orgánom činným v trestnom konaní. Podľa údajov Finančnej správy len v súčasnosti kontrolujú vyše 4,7 tisíca fi riem a zadržiavajú im vratky vo výške 320 miliónov eur.

Opozičné strany už predčasom upozorňovali, že viac peňazí v štátnom rozpočte z dane z pridanej hodnoty nemusí byť len výsledkom efektívnejšieho výberu dane. Podľa nich časť príjmov z dane z pridanej hodnoty v štátnej kase pochádza práve z neoprávneného zadržiavania peňazí podnikateľov. Niektorí podnikatelia podľa ich informácií údajne nemajú na svojich účtoch oprávnené vratky dane ani po dvoch mesiacoch od termínu, keď mali byť uhradené.

Finančná správa tieto tvrdenia odmieta. Tvrdí, že práve elektronický kontrolný výkaz priniesol od januára tohto roka v kontrolách efektivitu. Daniari otvorili v tomto roku o 20 percent menej kontrol ako v minulom roku a zároveň zvýšili nálezy na kontrolách tak, že ich efektivita je zhruba na úrovni 40 percent. Na porovnanie, v roku 2012 bola približne na úrovni 32 percent. Slovenskí podnikatelia sa však dlhodobo sťažujú, že daňové kontroly sú stále veľmi zdĺhavé a ohrozujú ich podnikanie.

„Nemám pocit, ako hovorí prieskum, že je to viac–menej efektívne. Povedal by som, že si daniari dávajú viac–menej načas s vracaním vratiek,“ hovorí podnikateľ z Hlohovca, ktorý nechcel byť menovaný.

Vláda aj preto po niekoľkomesačnej kritike nedávno schválila novelu zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorá by daňové kontroly mala zefektívniť a najmä skrátiť. Do platnosti by mala vstúpiť od januára budúceho roka. Daniari by po novom mohli vyhotoviť tzv. čiastkový protokol, na základe ktorého by štát vrátil podnikateľovi preverenú časť nadmerného odpočtu ešte pred samotným ukončením daňovej kontroly. Tie trvajú aj vyše roka.

Najviac pripomienok od podnikateľov na zadržiavanie vratiek DPH prichádza z Košického kraja. Existujú prípady, keď pre otvorenú a rok trvajúcu daňovú kontrolu štát zadržiava nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty vo výške 4 miliónov eur, čo môže byť pre firmu likvidačné.

Vláda si v tomto roku v rozpočte stanovila, že zo sivej ekonomiky dostane prijatými opatreniami do rozpočtu 272 miliónov eur. Vo veľkej miere k lepšiemu výberu DPH pomohlo práve zavedenie elektronického kontrolného výkazu. Ten by mal pri odhaľovaní podvodníkov pomáhať štátu aj naďalej.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #dane #DPH #Finančná správa