Úroda bude dobrá, ale znižuje ju daždivé počasie

Nepriaznivé počasie v posledných týždňoch na Slovensku podľa farmárov poznamená tohtoročnú úrodu obilia. Dlhotrvajúce dažde najmä na severe krajiny sa už podpísali na kvalite obilnín. Napriek tomu slovenskí poľnohospodári zrejme dosiahnu najvyššiu úrodu za posledné roky.

19.08.2014 13:11
debata

„Kombajny na mnohých miestach nemohli vyjsť do polí pre podmáčanú pôdu. Obilie ležia na zemi, hrozí, že začne klíčiť,“ povedal Stanislav Nemec, hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, ktorá sleduje priebeh zberu. Dodal, že minulý týždeň ešte nebolo zozbierané obilie z vyše pätiny osiatych plôch, hoci na mnohých miestach už mali byť vysiate ďalšie plodiny.

Daždivé počasie tiež zhoršuje kvalitu zrna. To znamená, že farmári za neho dostanú menej, pretože ho môžu predať len na kŕmne účely a nie na výrobu potravín. „Tí, ktorí stihli zožať úrodu skôr, teda farmári z produkčných regiónov na juhu Slovenska, sú na tom lepšie. Dosiahli slušnú kvalitu i výnosy,“ poznamenal Nemec.

Z čiastkových výsledkov zberu vyplýva, že priemerná úroda obilia na Slovensku tento rok dosahuje viac ako päť ton z hektára. Je tak o viac ako tonu lepšia než vlani.

„Napriek vyššej úrode poľnohospodári možno nebudú mať vyššie tržby. Ceny obilia sú oproti vlaňajšku o desať až 15 percent nižšie,“ upozornil Nemec. Výpadok tržieb by mohol farmára postihnúť aj v prípade, že dopestovávané obilie bude nižšej kvality.

Už minuloročná lepšia úroda na Slovensku začala tlačiť na ceny potravín, ktoré majú veľký podiel v spotrebiteľskom koši. Oproti vlaňajšku sú potraviny v slovenských obchodoch dokonca lacnejšie. Tento vývoj prispel k tomu, že Slovensko zasiahla deflácia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #žatva #obilie