Sťažujte sa na ruské embargo vo WTO, žiadajú Poliaci Brusel

Poľsko požiadalo Európsku komisiu, aby podala sťažnosť Svetovej obchodnej organizácii (WTO) pre ruský zákaz dovozu vybraných potravín z Európskej únie. Oznámilo to v utorok poľské ministerstvo hospodárstva.

19.08.2014 21:00
debata (20)

Ročný zákaz dovozu radu potravinárskych a poľnohospodárskych výrobkov, ktorý sa vzťahuje aj na dovoz z USA, Austrálie, Kanady a Nórska, zasiahlo Poľsko mimoriadne tvrdo.

Moskva zakázala dovoz ovocia, zeleniny, rýb, mäsa, mlieka a mliečnych výrobkov z vybraných krajín v reakcii na západné ekonomické sankcie proti Rusku. Ich dôvodom je ruská anexia ukrajinského Krymu a separatistické povstanie na východe Ukrajiny, v ktorého súvislosti Západ obviňuje Moskvu z podnecovania proruských povstalcov. Rusko tvrdí, že sa na vyzbrojovaní či podpore separatistického povstania na východe Ukrajiny nepodieľa.

Pokiaľ ide o možnosť obrátiť sa pre ruské embargo na WTO, postupovala Európska komisia doteraz obozretne, napísal Reuters. Právnici v Bruseli upozorňovali, že takéto rozhodnutie by mohlo vystupňovať konflikt s Ruskom.

Poľské ministerstvo hospodárstva Reuters oznámilo, že poslalo žiadosť európskemu komisárovi pre obchod Karlovi De Guchtovi, ktorý zastupuje členské štáty EÚ vo všetkých kauzách u WTO. Poľský minister poľnohospodárstva Marek Sawicki po stretnutí s komisárom uviedol, že prebiehajú predbežné konzultácie. Prvé rozhodnutie o prípadnom spore by vraj mohlo padnúť už 12. septembra. „Názor USA, Austrálie a Kanady bude tiež dôležitý,“ citovali Sawického poľské médiá.

Hovorca komisie Peter Stano uviedol, že Brusel vplyv ruského embarga starostlivo skúma. De Gucht vraj Sawickému oznámil, že komisia pripravuje konanie kvôli možnej žiadosti o konzultácie na základe pravidiel WTO na riešenie sporov.

Keby WTO rozhodla v prospech prípadnej sťažnosti Euróspkej komisie, mohla by Rusko potrestať za porušenie regulácie na trhoch, poznamenal Reuters.

Európska únia sa tento rok v apríli obrátila na WTO pre ruský zákaz dovozu bravčového mäsa. Moskva ho zaviedla v januári po tom, čo boli v Litve nájdené dva mŕtve diviaky nakazené prasacím morom. Neskôr dva mŕtve kusy našli aj v Poľsku.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #sankcie #WTO