Fico opäť kritizoval sankcie únie

Premiér Robert Fico zopakoval odmietavý postoj k zavedeným sankciám medzi Európskou úniou a Ruskom pre konflikt na Ukrajine.

20.08.2014 06:10
debata (96)

Prijatie sankcií, ktoré poškodzujú celý región, považuje premiér za krátkozraké a tento svoj postoj nezmení. „Slovensko je členský štát Európskej únie, chceme byť solidárni hráči, ale to neznamená, že pôjdeme ako barani na bitúnok. Patril som medzi premiérov, ktorý už pri prvej vlne sankcií mal jasné výhrady. Už nehovorím o druhej vlne sankcií,“ odpovedal v utorok Fico na otázku agentúry SITA.

Tento postoj bol podľa premiéra najmä úsilím Slovenska a Rakúska a viedlo to k tomu, že napríklad neboli zavedené sankcie proti dcéram ruského Sberbank.

„Na Slovensku je takáto banka, dotklo by sa to možno stotisíc klientov a banka by padla na kolená. Snažíme sa uvažovať racionálne, pragmaticky,“ povedal Fico. „Chcel by som koordinovať naše postoje predovšetkým s Európskou úniou, na tom zotrvávam,“ dodal s tým, že treba hovoriť o problémoch, prečo je to nesprávne a prečo by to malo byť inak. „Došiel efekt bumerangu a myslím si, že bumerang nás udrel do hlavy viac, ako sme očakávali, keď sme ho hodili,“ dodal premiér.

Na otázku, či teda pozná alternatívu k sankciám voči Rusku za jeho politiku proti Ukrajine povedal, že Ukrajina je v rozklade.

„Vláda SR veľmi jasne odmietla situáciu, ktorá vznikla na Kryme. To snáď nikto nebude o nás pochybovať. Boli sme veľmi solidárni voči Ukrajine. Už teraz sa prakticky rozbieha reverz plynu na Ukrajinu a sme schopní doručiť Ukrajine 10 miliárd metrov kubických plynu do roka,“ poznamenal Fico. Takúto pomoc podľa neho Ukrajina nedostane od žiadnej inej krajiny. „Kde a kedy pomohli sankcie, voči ktorej krajine,“ spýtal sa premiér. V prípade krízovej situácie je podľa neho úlohou politikov, aby o nej začali rokovať a našli nejaké riešenie.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Rusko #sankcie #Ukrajina