Matovič chce nižšiu DPH, zaplatiť to majú banky

Strana Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chce, aby sa daň z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny znížila zo súčasných 20 % na 10 %.

25.08.2014 16:28
debata (48)

„Prichádzame s návrhom, ktorý rešpektuje konsolidačné úsilie,“ povedal v pondelok líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. Navrhuje totiž zvýšenie dane z príjmu z 23 % na 39 % pre banky a regulované subjekty so ziskom vyšším ako 3 mil. eur ročne. Tento krok pokryje podľa Matoviča výpadok príjmu štátneho rozpočtu zo zníženia DPH na všetky potraviny o polovicu.

Banky a regulované subjekty, ktorými sú napríklad energetické firmy alebo poisťovne, by tak platili vyššiu daň z príjmu. To by podľa Matoviča zvýšilo príjem v štátnom rozpočte a následne by si štát mohol dovoliť znížiť daň z potravín. „Našli sme skupinu firiem, ktorá má zvyčajne aj nadpriemerné zisky a myslíme si, že ak tejto skupine firiem pri ich ziskoch symbolicky zvýšime daň, bude to spravodlivejšie a zabezpečíme všetkým ostatným, aby sa im znížila daň na potraviny,“ skonštatoval Matovič.

Tento návrh je podľa lídra hnutia OĽaNO sociálny a pomôže mnohým domácnostiam. Podľa neho ide o návrh, ktorý na jednej strane hovorí, komu treba vziať a na druhej strane, komu je potrebné dať. Zároveň možno podľa Matoviča čakať jemne pozitívny dopad na štátny rozpočet, a preto verí, že vláda tento návrh podporí. Matovič zároveň dodal, že plánujú do návrhu zaviesť aj ustanovenie, ktoré by zakazovalo zdaňovaným subjektom premietnuť zvýšenie daní do koncových cien pre užívateľa.

Návrh na novelizáciu zákona o dani z príjmov Slovenská banková asociácia vníma ako snahu o zrušenie rovnakej sadzby dane pre všetkých podnikateľov. Takéto progresívne zdaňovanie časti podnikateľského sektora by bolo podľa asociácie negatívom, ktoré by znevýhodnilo Slovensko voči okolitým krajinám v snahe udržať si a získať nových zahraničných investorov. „Všetci podnikatelia, vrátane tuzemských, veľmi citlivo vnímajú progresívne zdaňovanie. Vedia, že kedykoľvek v budúcnosti sa poslanci môžu rozhodnúť zaradiť aj ich medzi osoby s vyššou daňovou sadzbou,“ uviedla asociácia. Zároveň verí, že tento návrh neprejde.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Potraviny #DPH #OĽaNO