Sankcie môžu zasiahnuť firmu z hladovej doliny

Fabrika Cestné a stavebné mechanizmy Tisovec dáva prácu približne tristo ľuďom v okrese Rimavská Sobota. Tento región vedie slovenskú štatistiku v nezamestnanosti a bez práce je v ňom každý tretí človek. Úspech Cestných a stavebných mechanizmov Tisovec je pritom postavený na exporte do Ruska, kam predávajú vozidlá slúžiace na opravu prasknutých plynových a ropovodných potrubí.

26.08.2014 09:00
debata (13)

„Sankcie proti ruskému bankovému sektoru zo strany Európskej únie nám pravdepodobne spôsobia problém pri predaji vozidiel v Rusku,“ hovorí Miloš Borský, šéf obchodu pre ruský trh spoločnosti Cestné a stavebné mechanizmy Tisovec. Európska únia totiž od začiatku augusta zakázala nákup akcií a bankových dlhopisov so splatnosťou nad 90 dní. Ruské banky zavedením týchto sankcií stratili lacný prístup k spoločnej mene euro.

V súčasnosti ruské firmy dostanú od domácich bánk úvery v mene euro najlacnejšie s úrokom 8 percent za rok. Predtým ich mohli v Európe získať aj za 3 alebo 4 percentá.

„Ak si od nás ruskí zákazníci kúpia vozidlá za milión eur, tak zavedené bankové sankcie zdvihnú ich cenu minimálne o 80-tisíc eur. To už je značný nárast ceny, a som zvedavý, ako politici vysvetlia ľuďom to, že pre sťaženie obchodovania s Ruskom budeme musieť prepúšťať našich slovenských zamestnancov,“ dodal Borský.

Cestné a stavebné mechanizmy Tisovec do Ruska vyvážajú okolo 80 percent automobilov zo svojej produkcie. Obchody realizujú v eurách v snahe vyhnúť sa stratám spôsobeným prudkým znehodnocovaním ruského rubľa. Stratégia vyhýbania sa kurzovému riziku sa javí ako úspešná, keďže Cestné a stavebné mechanizmy Tisovec dosiahli v roku 2013 tržby vo výške takmer 19,59 milióna eur a vykázali zisk takmer 732-tisíc eur.

„V našom meste táto fabrika patrí k hlavným zamestnávateľom a prípadné prepúšťanie by malo veľmi negatívne dosahy. U nás totiž ľudia nemajú veľa možností nájsť si slušne platenú prácu,“ uviedol primátor mesta Tisovec Peter Mináč. Okrem výrobcu automobilov totiž v mestskom priemyselnom parku pôsobí už len strojárska, textilná a drevárska firma. V samotnom Tisovci žije 4¤130 ľudí a vďaka priemyselnému parku je nezamestnanosť na úrovni 18 percent, čo je výrazne pod celookresným priemerom. V regióne Rimavskej Soboty je bez práce až 34,66 percenta ľu­dí.

„Nájsť prácu v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou je veľmi ťažké a každé prepúšťanie je pre miestnych ľudí veľká rana. V mnohých prípadoch si prepustení ľudia nedokážu napriek skúsenostiam nájsť ďalšie zamestnanie, keďže v ich okolí práce jednoducho niet,“ uviedla sociologička Monika Čambalíková zo Slovenskej akadémie vied. Pre ľudí je posledným riešením nájsť si prácu v zahraničí. Najmä slovenské ženy vo veľkom pracujú ako opatrovateľky starých ľudí v susednom Rakúsku či v Nemecku. „Negatívom práce v zahraničí je odlúčenie od rodiny, čo môže spôsobiť problémy napríklad pri výchove detí. Na druhej strane ľudia často, ak chcú uživiť rodinu, nemajú inú možnosť, ako ísť pracovať do zahraničia,“ dodala Čambalíková.

Borský ako zamestnanec Cestných a stavebných mechanizmov Tisovec veľa času trávi priamo v Moskve a podľa jeho skúseností je v Rusku dostatok práce pre slovenské firmy. „Nikto nevie, či v ďalšom kole sankcií nepríde k úplnému zákazu vývozu našich strojov. V podstate tak všetci čakáme, čo bude ďalej, a pritom roboty je tu strašne veľa,“ priblížil Borský.

Cestné a stavebné mechanizmy Tisovec svoje vozidlá predávajú cez sieť ruských dílerov. „Až keď máme zaplatené, tak do približne 4 mesiacov dodáme objednané vozidlo,“ pokračuje Borský. On sa zatiaľ neobáva nahradenia konkurenciou priamo z Ruska či Ázie. „Nikto nebude riskovať, že mu rupne ropovod a mašina zabezpečujúca opravu bude nepojazdná. Máme síce konkurentov priamo z Ruska, ale tí v podstate len skopírovali náš výrobok a nie sú schopní ponúknuť takú technickú kvalitu ako my,“ tvrdí Borský. Rusko pri svojom obrovskom nerastnom bohatstve je v podstate krajinou potrubí. Približne každých dvesto kilometrov musí byť servisná stanica, v ktorej sa nachádzajú servisné vozidlá vyrobené v Tisovci.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Rusko #Tisovec