Nemci budú naďalej potrebovať uhlie na výrobu elektriny

Nemecko bude naďalej potrebovať elektrárne používajúce ako palivo uhlie. Uviedol to nemecký energetický regulačný úrad.

27.08.2014 18:40
debata (3)

Upozornil pritom, že najväčšia európska ekonomika by sa nemala spoliehať iba na obnoviteľné zdroje energie alebo riskovať zvýšenie závislosti na ruskom plyne, keďže zatvára svoje jadrové elektrárne.

„Tí, ktorí vyzývajú na ukončenie používania uhlia pri výrobe elektriny, nemajú príliš záujem o spoľahlivú energetickú politiku,“ povedal v stredu na konferencii o energetike Jochen Homann, šéf Spolkovej agentúry pre siete (BnetzA). „Zatvoríme ďalšie jadrové elektrárne. Táto kapacita sa musí nahradiť,“ konštatoval Homann a dodal, že elektrina z elektrární využívajúcich uhlie je nevyhnutná, aby sa to dosiahlo.

Šéf Spolkovej agentúry pre siete ďalej uviedol, že energia z obnoviteľných zdrojov nebude schopná nahradiť jadrové elektrárne a zabezpečiť nepretržité dodávky elektriny. Upozornil zároveň, že zvýšenie závislosti od plynu by tiež mohlo prinášať riziká vzhľadom na terajšiu situáciu na Ukrajine, cez ktorú sa do Európy prepravuje ruský plyn.

„Každý, kto by sa chcel rýchlo preorientovať na plyn, musí čeliť otázke, či to môže byť riešením vzhľadom na terajšie udalosti na Ukrajine,“ povedal Homann.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Nemecko #uhlie