Nemecký minister financií pripravuje alternatívny plán mýta

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble pracuje na alternatívnom pláne spoplatnenia nemeckých ciest pre osobné automobily. Informoval o tom nemecký časopis Spiegel. Dodal, že alternatívna varianta by mala zaťažiť všetkých používateľov nemeckých ciest, a nie iba zahraničných vodičov.

31.08.2014 10:52
debata

Súčasný plán, ktorý tento rok predstavil minister dopravy Alexander Dobrindt, počíta so spoplatnením všetkých nemeckých ciest od roku 2016. Majiteľom áut zaregistrovaných v Nemecku by sa však o cenu cestnej známky znížila daň z vlastníctva motorového vozidla, takže by pre nich spoplatnenie ciest na rozdiel od zahraničných vodičov neznamenalo zvýšené náklady.

Dobrindtov plán však čelí kritike z rôznych strán. Európska komisia teraz skúma, či neporušuje pravidlá Európskej únie. Nedávny posudok právnikov pre dolnú komoru nemeckého parlamentu napríklad tvrdí, že plán by viedol k „nerovnakému zaobchádzaniu s domácimi a zahraničnými vlastníkmi automobilov, a tým k nepriamej diskriminácii“.

Proti spoplatneniu všetkých nemeckých ciest sa navyše začali búriť starostovia nemeckých pohraničných miest, podľa ktorých by plán narušil obchodné aj osobné kontakty v pohraničí. Starostovia tiež vyjadrili obavy, že susedné Česko v reakcii na Dobrindtov návrh tiež spoplatní cesty nižších tried.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Mýto