Eurozóne hrozí dlhšie obdobie stagnácie

Ekonomiku eurozóny zrejme čaká dlhšie obdobie stagnácie. Predpokladajú to podľa agentúry DPA niektorí významní ekonómovia.

31.08.2014 18:40
debata (39)

Obavy o ekonomiku majú tiež predstavitelia Európskej únie, ktorí v ​​októbri plánujú mimoriadny summit zaoberajúci sa podporou hospodárskeho rastu a zamestnanosti.

„Obávam sa, že Európa má pred sebou dlhšie obdobie stagnácie, deflácie a vysokej nezamestnanosti,“ povedal denníku Welt am Sonntag prezident nemeckého Inštitútu pre hospodársky výskum (DIW) Marcel Fratzscher.

Skepticky sa k vyhliadkam európskej ekonomiky stavia tiež vplyvný bruselský inštitút Bruegel. „Hospodársky rast v Európe je neuveriteľne slabý,“ vyhlásil jeho šéf Guntram Wolff. Obaja ekonómovia podľa DPA vyzvali Európsku centrálnu banku (ECB) k ďalším opatreniam na podporu hospodárskeho ras­tu.

„Ekonomické údaje v posledných týždňoch potvrdili, že (hospodárske) oživenie je najmä v eurozóne slabé, inflácia mimoriadne nízka a nezamestnanosť neprijateľne vysoká,“ uviedli predstavitelia EÚ vo vyhlásení vydanom po skončení víkendového summitu v Bruseli.

Plánovaný ekonomický summit EÚ sa podľa vyhlásenia zameria najmä na zamestnanosť mládeže. Hovorca talianskeho premiér Mattea Renziho podľa agentúry Reuters uviedol, že summit sa uskutoční 7. októbra.

Taliansko patrí ku krajinám, ktoré vyzývajú k pružnejšiemu prístupu k pravidlám EÚ o rozpočtových deficitoch. Tieto krajiny tvrdia, že prílišný dôraz na úsporné opatrenia podkopáva hospodárske oživenie v eurozóne.

Fratzscher však upozorňuje, že samotné zvýšenie štátnych výdavkov nie je riešením hospodárskych problémov. Kľúčové sú podľa neho štrukturálne reformy, ktoré by mali okrem iného podporiť súkromné ​​investície.

Hospodársky rast eurozóny sa v tohtoročnom druhom štvrťroku podľa predbežných údajov štatistického úradu Eurostat zastavil, a to najmä pre pokles nemeckej ekonomiky a pokračujúcu stagnáciu vo Francúzsku. Eurozóna pritom ešte plne nepocítila hospodárske dôsledky napätých vzťahov s Ruskom, ktoré sa zhoršili pre ruský postup voči Ukrajine.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #eurozóna #HDP