Väčšine Nemcov sa mýto pre osobné autá nepáči

Viac ako polovica Nemcov nesúhlasí s plánom ministra dopravy Alexandera Dobrindta na spoplatnenie nemeckých ciest pre osobné automobily.

01.09.2014 09:20
debata

Vyplýva to podľa agentúry DPA z prieskumu, ktorý pre denník Bild am Sonntag uskutočnila spoločnosť Emnid.

Podľa prieskumu sa 51 percent respondentov domnieva, že vláda by mala tento plán zrušiť. Súhlas s plánom vyjadrilo 45 percent opýtaných.

Dobrindtov plán počíta so spoplatnením všetkých nemeckých ciest od roku 2016. Majiteľom áut zaregistrovaných v Nemecku by sa však o cenu cestnej známky znížila daň z vlastníctva motorového vozidla, takže by pre nich spoplatnenie ciest na rozdiel od zahraničných vodičov neznamenalo zvýšené náklady.

Niektorí právnici tvrdia, že plán zahraničných vodičov diskriminuje, a porušuje tak pravidlá Európskej únie. Podľa prieskumu by 44 percent Nemcov uvítalo, keby mýto zaťažilo domácich i zahraničných vodičov rovnakou mierou.

Nemecký časopis Spiegel v sobotu uviedol, že minister financií Wolfgang Schäuble pracuje na alternatívnom pláne spoplatnenia nemeckých ciest pre osobné automobily. Ten by mal údajne zaťažiť všetkých používateľov nemeckých ciest, a nie iba zahraničné vodiča.

Proti spoplatnenie všetkých nemeckých ciest sa búria napríklad starostovia nemeckých pohraničných miest, podľa ktorých by plán narušil obchodné aj osobné kontakty v pohraničí. Starostovia tiež vyjadrili obavy, že susedné Česko v reakcii na Dobrindtov návrh tiež spoplatní cesty nižších tried.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Mýto