Most a KDH napadnú novelu k II. pilieru na Ústavnom súde

Poslanci za Most-Híd a KDH spoločne napadnú na Ústavnom súde SR novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá zavádza pravidlá vyplácania dôchodkov z druhého penzijného piliera. Informoval o tom podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna. Právnici podľa neho identifikovali viaceré oblasti, ktoré by mohli byť v zákone protiústavné.

04.09.2014 12:45
debata (2)

„Považujeme za protiústavnú právnu úpravu doživotného dôchodku, kde sa budú poisťovne rozhodovať, komu ponúknu doživotný dôchodok a komu nie,“ povedal podpredseda strany Most-Híd. Podľa neho sa tým diskriminujú sporitelia, ktorí by mohli mať záujem o vyplácanie doživotného dôchodku.

Kritizuje tiež spôsob dedenia nevyplatených penzijných úspor, ktorý zavádza len ich čiastočné dedenie. „Ústavný súd by mal povedať, či niečo ako limitované dedenie existuje alebo nie,“ tvrdí Švejna. Ústavný súd SR by mal podľa neho posúdiť aj úpravu vyplácania dočasného dôchodku. „Na rozdiel od doživotného dôchodku, pri dočasnom dôchodku nepodlieha dedeniu žiadna suma,“ povedal Švejna.

Za zásadnú vec považuje právnu úpravu tzv. rezervného fondu solidarity, do ktorého smeruje 4,75 % z vymeriavacieho základu poistenca. „Tvrdíme, že toto treba posudzovať ako príspevok na starobné poistenie, pretože celá suma ide na výplatu súčasných dôchodkov,“ upozornil podpredseda Most-Híd. Keďže sa odvod do rezervného fondu nepovažuje za príspevok na starobné poistenie, sporiteľom sa v prvom pilieri krátia dôchodky. „My tvrdíme, že sa krátia neodôvodnene,“ povedal. Ak by podľa Švejnu išlo o príspevok na starobné dôchodkové poistenie, tak by sporitelia mali nárok na vyššie dôchodky z prvého piliera.

Podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku existujú pochybnosti o tom, či je zákon o starobnom dôchodkovom sporení v súlade s Ústavou SR. „Obmedzuje niektoré skupiny sporiteľov v prístupe k svojim nasporeným prostriedkom v druhom pilieri,“ povedal. Poslanci za KDH preto podľa neho pridali svoje podpisy k návrhu na podanie na Ústavný súd. Súčasne vyzval stranu Smer, aby urýchlene predložila do parlamentu návrh ústavného zákona o ochrane druhého piliera.

Možnosť výberu časti nasporenej sumy od začiatku budúceho roka dostanú tí sporitelia, ktorých súčet dôchodkov z prvého a druhého piliera bude vyšší, ako by bol ich dôchodok, ak by do druhého piliera nevstúpili a dostávali by penziu výlučne zo štátneho, priebežného piliera. Druhou podmienkou bude to, aby súčet ich doživotných dôchodkov z prvého a druhého piliera bol vyšší ako fiktívny starobný dôchodok z prvého piliera pre osobu, ktorá získala 42 rokov dôchodkového poistenia a zarábala počas života v priemere 1,25-násobok priemernej mzdy na Slovensku. V budúcom roku by tak možnosť výberu časti nasporenej sumy malo dostať približne 12 % sporiteľov a v ďalších rokoch by sa počet týchto osôb mal zvýšiť na 20 % z celkového počtu sporiteľov.

Možnosť výberu časti nasporenej sumy sa tak má týkať tých sporiteľov, ktorých zárobok je nad 1,25-násobkom priemernej mzdy, čo je v súčasnosti 1 030 eur. Ich dôchodok z prvého, priebežného piliera sa totiž v rámci solidarity kráti, a preto by mal byť ich dvojpilierový dôchodok vyšší, ako by bol dôchodok len z prvého piliera. Títo sporitelia si tak povinne zakúpia doživotnú penziu za časť úspor z druhého piliera v takej výške, aby v súčte s prvým pilierom dosahovala sumu dôchodku, ktorú by dostávali výlučne z prvého piliera. Zvyšnú časť úspor, ktorú nepoužijú na nákup doživotného dôchodku v životnej poisťovni, si budú môcť slobodne vybrať z dôchodkovej správcovskej spoločnosti.

Vláda tiež umožní dedenie aj po zakúpení doživotného dôchodku z druhého penzijného piliera. Zavádza sa sedemročné garantované obdobie po zakúpení doživotnej penzie, počas ktorého pozostalí zdedia po zomretom poberateľovi penzie dôchodok v sume, ktorú by zosnulý dostával v období zostávajúcom do skončenia siedmich rokov od kúpy dôchodku. Ak by poberateľ doživotného dôchodku zomrel napríklad po dvoch rokoch od kúpy dôchodku, pozostalí by dedili sumu dôchodku, ktorú by inak dostával poberateľ dôchodku, počas zvyšných piatich rokov. Následkom zavedenia takejto formy dedenia sa doživotné penzie z druhého piliera znížia asi o 2 %.

Od začiatku budúceho roka sa ruší podmienka minimálne desiatich rokov sporenia v druhom pilieri. Jedinou podmienkou pre vyplácanie prostriedkov z kapitalizačného piliera tak bude dosiahnutie dôchodkového veku. V roku 2015 by tak mohlo o vyplácanie prostriedkov z druhého piliera požiadať asi 3 tisíc sporiteľov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier