Do vojny na Ukrajine sa vtiahnuť nenecháme, tvrdí premiér

Situácia na Ukrajine je vážna, Slovensko sa o to musí zaujímať, pretože Ukrajina je náš sused, do vojny sa však zatiahnuť nenecháme. V diskusii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) - Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko to povedal predseda vlády a líder strany Smer Robert Fico.

06.09.2014 09:32 , aktualizované: 14:47
Robert Fico Foto: ,
Robert Fico.
debata (301)

Fica mrzí veľké množstvo obetí z oboch strán a preto víta “krehké prímerie“, ktoré sa v piatok 5. septembra podarilo na Ukrajine dohodnúť medzi vládnymi jednotkami a východoukrajinskými separatistami. Situáciu slovenská vláda podľa premiéra pozorne sleduje.

Robert Fico v diskusnom formáte, kde je jediným hosťom moderátora pripomenul, že Slovensko pomohlo Ukrajine spustením spätného toku plynu. Toto nás podľa neho neohrozuje, ale “čo nás ohrozuje, sú nedokončené cenové rokovania medzi ruskou stranou a ukrajinskou stranou o tom, za akú cenu bude odoberať plyn ukrajinská strana z ruskej strany. Nedá sa vylúčiť, že by mohlo dôjsť, podobne ako tomu bolo v januári 2009, ku krátkodobej odstávke plynu cez územie Slovenska".

Slovenská republika sa na túto možnosť dobre pripravila, tvrdí Fico. „Po prvé – máme až po hrdlo naplnené zásobníky, plus – máme dva reverzné body v Čechách a Rakúsku, cez ktoré vieme dostať na územie Slovenska skoro až 15 miliárd metrov kubických plynu,“ vysvetlil. Premiér doplnil, že Slovensko teda má dosť plynu pre seba a dokonca dosť aj na tranzit na Ukrajinu, vie týmto spôsobom vydržať dlhé obdobie. „Na čom máme záujem najväčší je, aby dodávky plynu z východu na západ cez náš plynovod boli stabilné a bezpečné,“ povedal s tým, že hovoriť treba verejne aj o rizikách.

Predseda vlády principiálne za kabinet vyhlásil, že Slovenská republika sa nezúčastní žiadneho „vojenského dobrodružstva“. „Vojenské riešenie absolútne za vládu SR vylučujem, čo urobia veľké krajiny, to ja ovplyvniť neviem,“ upozornil. Pripomenul, že tohtotýždňový summit NATO v britskom Walese skonštatoval, že vojenské riešenie nič neprinesie a treba pokračovať v diplomatickom mierovom riešení konfliktu na Ukrajine, čo Fico víta.

Doplnil, že v prípade Ukrajiny ide o geopolitický súboj a o to, kto bude mať vplyv na Ukrajinu. „Podľa toho ako sa vyvíja situácia si skôr myslím, že môže pokračovať destabilizácia regiónu, ale nepredpokladám, že by mohlo dôjsť k otvorenému vojenskému konfliktu,“ povedal predseda vlády SR Robert Fico.

Fico: Tretie kolo sankcií sa Slovenska už prakticky nedotkne

Tretie kolo sankcií EÚ voči Rusku by sa Slovenska prakticky už nemalo dotknúť, uviedol v sobotu na krátkom brífingu premiér Robert Fico.

Fico zopakoval svoje predošlé stanovisko, že sankcie voči Rusku sú kontraproduktívne. Počas predošlých sankcií sa situácia na Ukrajine len zhoršovala, uviedol premiér. Prívítal preto určitý náznak stabilizácie, keďže na Ukrajine v oblasti bojov platí od piatku prímerie.

Tretie kolo sankcií Európskej únie voči Rusku ešte nevstúpilo do platnosti, je len pripravené. Aby boli platné, musí v pondelok prebehnúť špeciálna schvaľovacia procedúra, povedal Fico. „Dovtedy budem patriť medzi premiérov, ktorí budú hovoriť – odložme ich v záujme mieru,“ dodal.

Podľa Fica Slovensko na rokovaniach stopercentne dosiahlo to, čo chcelo a tretia vlna sankcií sa ho nemusí dotknúť. Uviedol, že sa vyriešil problém likvidity jednej banky na Slovensku (Sberbank – pozn. red.), ktorá sa riešila aj na predošlých stretnutiach, kde hrozili problémy v slovenskom bankovom sektore. „Bol prijatý text, ktorý sme navrhli cez ministerstvo financií,“ povedal Fico.

V prípade výrobkov dvojakého určenia (využitie pre civilné aj vojenské účely) nebude podľa Fica schcvaľovaný konkrétny zoznam výrobkov, ale zoznam ruských firiem, ktorým ich nebudú môcť európske firmy dodávať.

Na otázku, či sa majú slovenskí motoristi pripraviť na zvyšovanie cien palív, keďže sankcie majú zasiahnuť veľké ruské ropné firmy, Fico uviedol, že rizikom by bolo, keby sa zastavili dodávky ropy na Slovensko. Existujú náhradné trasy pre dodávku ropy, ktoré môže krajina využiť, ale dovoz by sa výrazne predražil. Tretie kolo sankcií by podľa denníka Financial Times malo „odstrihnúť“ ruských ropných gigantov od financovania cez západné kapitálové trhy. Plynu sa sankcie týkať nemajú.

Fico ocenil koordináciu s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom, ako aj podporné stanovisko tripartity, ktoré dostal ešte pred odchodom na rokovania o sankciách.

Bolo by najlepšie, keby Ukrajina do NATO nevstúpila, tvrdí premiér

Európska únia je vždy príležitosť a ak do nej chce Ukrajina vstúpiť, musí urobiť obrovské vnútorné rozhodnutia a bude to veľmi bolieť, povedal v súvislosti s možným budúcim vstupom Ukrajiny do Európskej únie premiér. „Ak majú splniť podmienky na vstup do Európskej únie, tak tieto podmienky sú mimoriadne ťažké, najmä pre krajinu, ktorá je v takomto hospodárskom, sociálnom, finančnom a určite aj medzinárodnom postavení,“ povedal predseda vlády SR Robert Fico médiám na dnešnom mimoriadnom brífingu k novému balíku sankcií Európskej únie (EÚ) voči Ruskej federácii.

Premiér pripomína, že Ukrajina podpísala asociačnú zmluvu s EÚ. Podľa neho aj tento fakt spôsobuje ťažkosti. „Produkty, ktoré niekedy išli z Ukrajiny smerom na východ ďalej, sa zrazu dostávajú na územie Európy. Sú často o 30 – 40 percent lacnejšie, čo našim firmám pri iných cenách elektrickej energie, pri iných podmienkach, pri inej ochrane životného prostredia spôsobuje naozaj vážne problémy,“ vysvetlil. Fico želá Ukrajine, aby podmienky vstupu do Európskej únie splnila, no myslí si, že to bude trvať niekoľko rokov.

Druhou vecou je podľa predsedu vlády to, ako sa postaviť k otázke, či by mala Ukrajina byť členským štátom Severoatlantickej aliancie (NATO). „Tu opäť hovorím môj vlastný osobný názor. Ja si myslím, že pre svet a pre tento región by bolo najlepšie, keby Ukrajina do NATO nevstúpila,“ vyjadril sa Robert Fico.

Fico na mimoriadnom brífingu zopakoval, že konflikt na Ukrajine je “geopolitickým súbojom medzi Spojenými štátmi a Ruskou federáciou o vplyv na Ukrajine, do ktorého sa zapojila samotná Európska únia a mnohé malé štáty trpia týmito geopolitickými súbojmi a konfliktami“. Podľa neho sankcie voči Ruskej federácii nemajú vplyv na bezpečnostnú situáciu na Ukrajine, nie sú riešením. Nesúhlasí s pripravovanou treťou vlnou sankcií.

301 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankcie #Ukrajina