Moskva do Rosnefti možno naleje miliardy eur

Ruská ropná spoločnosť Rosnefť by mohla dostať štátnu pomoc v sume 1,5 bilióna ruských rubľov (RUB), približne 31 miliárd eur.

08.09.2014 10:56
debata

Naznačil to ruský premiér Dmitrij Medvedev, ktorého citoval v pondelok denník Vedomosti. So žiadosťou o pomoc v uvedenej výške sa na štátny fondu pre správu národného majetku obrátil šéf spoločnosti Igor Sečin. Takáto pomoc by mala firme pomôcť prekonať západné sankcie proti Moskve. Vládny zdroj minulý mesiac uviedol, že Medvedev pravdepodobne žiadosť nepodporí. V pondelok však ruský premiér uviedol, že spoločnosť by mohla čerpať pomoc, pokiaľ by sa rozložila na dlhšie obdobie.

„To číslo vyzerá impozantne, všetko ale netreba urobiť za jeden rok. Nedávno som zvolal stretnutie o investičnom programe Rosnefti. Spoločnosť potrebuje udržať produkciu na súčasnej úrovni, pretože Rosnefť je kľúčovým zdrojom daňových príjmov,“ povedal Medvedev.

Rosnefť zodpovedá v Rusku za zhruba 40 % produkcie ropy. Firma potrebuje splatiť 440 mld. RUB do konca tohto roka a ďalších 626 mld. RUB v budúcom roku. Vysoko sa totiž zadlžila s cieľom financovať minuloročnú akvizíciu anglicko-ruskej ropnej firmy TNK-BP, na ktorú vynaložila 55 mld. USD. Analytikov znepokojuje, či Rosnefť bude schopná získavať financie, keďže náklady ruských firiem na požičiavanie si stúpli po tom, ako Moskva v marci anektovala ukrajinský polostrov Krym.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Rosnefť