Nové sankcie majú odstrihnúť od peňazí najväčšie ruské firmy

Európska únia chce ruským ropným spoločnostiam Rosnefť, Transnefť a Gazprom Nefť zablokovať prístup na svoje finančné trhy.

08.09.2014 15:41
debata (49)

Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na diplomatický zdroj oboznámený s problematikou. Zoznam firiem, ktoré nebudú môcť navyšovať kapitál a vydávať dlhopisy prostredníctvom európskych kapitálových trhov, schválili v piatok zástupcovia štátov európskej dvadsaťosmičky v Bruseli. Únia nové sankcie potvrdí, ak ich do 15:00 SELČ nenapadne žiadna členská krajina. Účinnosť nadobudnú po zverejnení v oficiálnom vestníku Európskej únie, čo by sa podľa agentúry Reuters mohlo stať o polnoci z pondelka na utorok.

Terčom nového kola európskych sankcií sú ruské firmy s ročným obratom nad 1 bilión ruských rubľov, ktoré generujú polovicu svojich príjmov z predaja alebo prepravy ropy, uviedol zdroj agentúry Reuters. Nové opatrenia sa nezameriavajú na plynárenský sektor. To znamená, že sankciám by nečelil najväčší producent zemného plynu na svete Gazprom, ktorý je zároveň hlavným dodávateľom komodity pre Európu.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankcie