Doprastav v reštrukturalizácii funguje, prijal nových ľudí

Stavebná spoločnosť Doprastav, ktorá sa pre finančné problémy ocitla v apríli tohto roka v reštrukturalizácii, pokračuje v stavebnej činnosti a prijíma nových ľudí.

10.09.2014 18:14
debata (1)

Tvrdí to hovorca spoločnosti Martin Krajčír, podľa ktorého si firma navyše sľubuje aj nové príležitosti od augustového ukončenia jej vylúčenia z verejného obstarávania. Ako dodal, za posledné dva mesiace prijal Doprastav do zamestnania 152 ľudí.

V súčasnosti pritom Doprastav pracuje na štyroch diaľničných úsekoch na Slovensku. A to na úseku D1 Fričovce – Svinia v zmluvnej cene 114,6 mil. eur, D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka za 427,2 mil. eur, D3 Svrčinovec – Skalité za 329,9 mil. eur a na úseku R2 Pstruša – Kriváň za 178 mil. eur. V dvoch prípadoch je lídrom pri výstavbe, v dvoch členom zhotoviteľských združení.

Firma sa chce zo svojej nelichotivej finančnej situácie dostať podľa Krajčíra reštruktralizáciou záväzkov. Jej problémy sa podľa hovorcu začali už v roku 2010 kvôli zrušeniu koncesnej zmluvy na diaľnicu D1, kde Doprastav prišiel o preinvestované milióny a taktiež musel vyplácať odstupné vyše tisícke prepustených zamestnancov. Neskôr sa k tomu pridali aj problémy v Poľsku, kde investor výstavby diaľnic odmieta firme zaplatiť práce naviac v sume zhruba 50 mil. eur. Do tretice podľa Krajčíra firmu zasiahli nevyplatené zákazky na Slovensku za vyše 40 mil. eur od skrachovaných investorských spoločností.

Veritelia Doprastavu pritom do reštrukturalizácie prihlásili pohľadávky v celkovom objeme 458,8 mil. eur, z ktorých správca uznal 189,3 mil. eur. "Absolútnu väčšinu neuznaných pohľadávok tvoria pokuty a penále v Poľsku,“ tvrdí Krajčír. Ako dodáva, z celkovej čiastky uznaných záväzkov tvoria takmer 150 mil. eur bankové záruky za realizované stavby, možné pohľadávky od členov združení za opravy v záručnej lehote a podobne. "Záväzky z obchodného styku voči slovenským partnerom sú 23 mil. eur,“ dodal hovorca firmy.

Spoločnosť Doprastav, a. s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od 27. decembra 1993. Zaoberá sa výstavbou ciest a diaľnic, mostov, vodohospodárskych diel a ekologických stavieb, ostatných diel inžinierskeho staviteľstva či pozemným staviteľstvom. Predchodcom spoločnosti bol národný podnik Doprastav, ktorý vznikol v roku 1953 a na štátny podnik sa zmenil v roku 1988.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Doprastav #stavebníctvo