Microsoft kúpil firmu Mojang, vymysleli Minecraft

Americká softvérová spoločnosť Microsoft prevezme za 2,5 miliardy USD švédsku firmu Mojang, ktorá stojí za obľúbenou hrou Minecraft.

15.09.2014 20:45
Mojang, Minecraft Foto:
Herný hit Minecraft. Firmu Mojang, ktorá za hrou stojí, kúpil Microsoft.
debata

O chystanej transakcii sa už v uplynulých dňoch špekulovalo a odhadovalo sa, že obchod presiahne dve miliardy dolárov. V pondelok obidve firmy uviedli, že sa definitívne dohodli.

„Áno, dohoda je teraz realitou. Microsoft si kupuje Mojang,“ uviedla švédska spoločnosť. Firma tiež odkázala svojim fanúšikom, že Minecraft aj komunitu okolo neho považujú všetci účastníci kontraktu za mimoriadne dôležit.

Minecraft je hra, kde si hráč musí nazbierať materiál na stavbu obydlia a výrobu nástrojov, aby sa tak chránil proti nočným príšerám. Mojang od uvedenia na trh v roku 2009 predal viac než 50 miliónov kópií tejto hry. Vlani firma vykázala zisk viac ako 100 miliónov dolárov z hry a tovar, ktorý je s ňou spojený. Hra je už k dispozícii pre konzoly Xbox aj PlayStation, ďalej pre počítače a inteligentné telefóny.

Mojang na rozdiel od väčších herných spoločností – ako je Zynga či Electronic Arts, ktoré zamestnávajú tisíce ľudí a spravujú desiatky titulov – zostal zámerne malou firmou a má iba 40 zamestnancov. Zisk firmy vlani dosiahol 816 miliónov švédskych korún pri tržbách 2,1 miliardy švédskych korún. Zynga, ktorá má takmer 3000 zamestnancov, vlani vykázala stratu 37 miliónov USD a jej tržby predstavovali 873 miliónov USD.

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Mojang #Minecraft