PwC bude radiť, ako postaviť obchvat Bratislavy za súkromné peniaze

Poradenské služby pre verejno-súkromný projekt (PPP) na výstavbu a prevádzku úsekov diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 v okolí Bratislavy v dĺžke takmer 60 kilometrov (km) bude poskytovať medzinárodné konzorcium na čele s poradenskou spoločnosťou PricewaterhouseCoopers (PwC).

16.09.2014 17:14
debata (11)

Ďalšími členmi úspešného konzorcia sú právnická firma White&Case a spoločnosť Obermeyer Corporate Group, ktorá sa zaoberá technickou prípravou stavieb.

„Takmer po roku sme dokončili výberové konanie na poradcu. Získali sme zostavu skutočne svetovo renomovaných spoločností,“ informoval v utorok na tlačovej besede štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček. Ministerstvo je s priebehom tendra spokojné a považuje ho za transparentný. Vysúťažená cena za poradenstvo podľa Stromčeka nemôže byť vyššia ako pôvodne predpokladaných 6,1 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Záujem o účasť v užšej súťaži malo štrnásť uchádzačov, ale do finále sa kvalifikovali dvaja, pričom ponuku predložilo len konzorcium vedené PwC. „Som si istý, že konzorcium bude schopné poskytnúť služby,“ povedal riaditeľ PwC pre poradenské služby v strednej a východnej Európe Mike Wilder. Vyslovil pritom presvedčenie, že konzorcium splnilo všetky požadované podmienky.

Ministerstvo dopravy plánuje začať tender na výstavbu, financovanie a prevádzku úsekov D4 Bratislava, Jarovce – Ivanka pri Dunaji – Rača (27,3 km), R7 Bratislava, Prievoz – Ketelec (6,5 km), R7 Bratislava, Ketelec – Dunajská Lužná (8,2 km) a R7 Dunajská Lužná – Holice (17,4 km) do konca tohto roku. Práce na stavbe štyroch úsekov cez PPP by sa v závislosti od priebehu tendra mohli začať predbežne na prelome rokov 2015 a 2016.

Výstavba úsekov D4 a R7 v okolí Bratislavy formou PPP je podľa ministerstva dopravy jediným reálnym spôsobom. „Do konca roku by sme chceli predložiť do vlády materiál o celkovom zámere tohto projektu. Tento týždeň začne územné konanie na zvyšný úsek D4 a R7 Bratislava, Ketelec – Prievoz,“ uviedol Stromček. Vykúpených je podľa neho okolo 75 % pozemkov na úseku R7 Dunajská Lužná – Holice. Práve majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov je podľa neho jedným z hlavných problémov v príprave stavby.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #R7 #diaľnice #D4 #rýchlostné cesty