Pád cien ropy zastavil až kartel OPEC a Líbya

Ceny ropy na svetových trhoch sa v utorok zvyšovali, ich nárast bol v priemere viac ako jeden dolár na barel.

16.09.2014 19:45
debata (6)

Trh podporili vyhliadky na možné zníženie produkcie z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a tiež správy, podľa ktorých Líbya obmedzila ťažbu tejto strategicky dôležitej suroviny po dopade rakiet do miest neďaleko tamojšej rafinérie.

Cena severomorskej ropy Brent okolo 18:15 SELČ rástla o 1,40 dolára na 99,27 USD na barel. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárast o 1,70 dolára na 94,62 USD na barel.

Generálny tajomník OPEC Abdalláh Badr očakáva, že zoskupenie na svojom novembrovom zasadnutí zníži cieľ pre ťažbu ropy na 29,5 milióna barelov denne zo súčasných 30 miliónov denných barelov. Ceny ropy podporili aj správy, že veľké líbyjské pole Šarara podľa líbyjskej štátnej ropnej spoločnosti NOC mierne obmedzilo ťažbu, keď do oblasti neďaleko rafinérie prepojenej s týmto poľom dopadli rakety.

V pondelok klesla cena Brent na minimum za 26 mesiacov. Ešte v júni stál barel Brent viac než 115 dolárov, potom ale cena zamierila nadol pre zvýšenie ponuky na trhu a údaje, ktoré naznačovali len vlažný rast dopytu po surovine.

V treťom štvrťroku Brent stráca zatiaľ 11 percent, čo je najväčší štvrťročný pokles od druhého kvartálu 2012.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Brent