ČEZ zvažuje kúpu Slovenských elektrární bez Mochoviec

Vo vedení Českých energetických závodov sa začínajú ozývať hlasy presadzujúce kúpu Slovenských elektrární bez rozostavenej atómovej elektrárne v Mochovciach.

18.09.2014 15:00
debata (9)

Česká republika sa totiž pre zvýšenie energetickej nezávislosti od Ruska pripravuje na postavenie vlastných atómových reaktorov v Temelíne alebo v Dukovanoch. Čoraz viac tak začína byť reálne, že dostavanie Mochoviec buď zostane na pleciach Ficovej vlády, alebo zmena vlastníka elektrární sa ani nemusí uskutočniť.

„Rozostavané jadrové reaktory sú na Slovensku veľký problém. Ja si neviem predstaviť, že ČEZ by sa v túto chvíľu rozhodol kúpiť celý balík predávaných akcií, vrátane rozostavanej jadrovej elektrárne,“ povedal Václav Pačes, predseda Dozornej rady ČEZ v relácii Ekonomika ČT24. V Slovenských elektrárňach je na predaj 66-percentný balík akcií vlastnený talianskou energetickou spoločnosťou Enel. Zvyšných 34 percent akcií vlastní Slovensko. Kupca podielu vláda podporí v prípade nájdenia riešenia zahrňujúceho dostavbu Mochoviec.

"Mám na stole list od pána Beneša z ČEZ (pozn. red. – predseda predstavenstva ČEZ), ktorý žiada o stretnutie. Termín ešte nemám potvrdený, takže je to otázka ďalších rokovaní s ČEZ-om, aké budú konkrétne podmienky predaja Slovenských elektrární,“ reagoval minister hospodárstva Pavol Pavlis. Vláda sa už vyjadrila, že v hre je aj riešenie, že by kúpila 17 percent akcií a našiel sa partner, ktorý by investoval do zvyšných 49 percent akcií. Vylúčené zatiaľ nie je ani to, že by sa Mochovce predávali zvlášť alebo by vláda dala záruky kupcovi elektrární, že projekt nebude stratový.

„So Slovenskom nás spája dlhoročná spoločná história. Slovenské elektrárne navyše prevádzkujú podobné portfólio elektrární ako ČEZ a medzi oboma spoločnosťami preto existujú významné synergie. Ešte sa však ani nezačali oficiálne diskusie o predaji, takže je predčasné akokoľvek komentovať podrobnosti,“ uviedla Barbora Půlpánová, hovorkyňa ČEZ. Českú energetickú bezpečnosť by mohlo zvýšiť aj dostavanie atómovej elektrárne v Mochovciach.

„V túto chvíľu nemôže nahradiť kapacita Mochoviec elektrinu českým odberateľom,“ reagoval Pačes. Česká republika totiž viac elektriny bude potrebovať až o 20 až 30 rokov po skončení životnosti atómových reaktorov v Dukovanoch.

V Mochovciach sa s dostavbou nových atómových reaktorov aktuálne počíta najneskôr do konca roka 2016. Okrem Českou republikou ovládaným ČEZ-om sa o kúpu Slovenských elektrární zaujíma aj Energetický a priemyselný holding vlastnený českým miliardárom Daniel Křetínským a slovenskou finančnou skupinou J&T. Analytik J&T banky Michal Šnobr otvorene povedal, že dostavované dva bloky atómových elektrární v Mochovciach budú tvoriť stratu 100 miliónov eur za rok pri cene elektriny 40 eur za jednu megawatthodinu. Samotná dostavba Mochoviec má vyjsť na približne 3,8 miliardy eur.

Enel by podľa analytikov mohol predať svoj 66-percentný podiel v Slovenských elektrárňach za 2 až 3 miliardy eur. Možným záujemcom o kúpu môže byť podľa ministra hospodárstva Pavla Pavlisa aj vládou pripravovaný energetický holding zložený zo štátnych podielov v domácich energetických firmách. V minulosti sa tiež ako jeden z kupcov Slovenských elektrární spomínal ruský Rosatom. Ten z hry nakoniec vypadol pre súčasný konflikt na Ukrajine, ktorý Európsku úniu priviedol k obchodnej vojne s Ruskom.

Štáty Európskej únie sa dnes snažia čo najviac znížiť energetickú závislosť od Ruska. Český minister priemyslu a obchodu Jan Mládek presadzuje postavenie jedného jadrového reaktora v Temelíne a druhého v Dukovanoch. Hlavným argumentom je práve znižovanie energetickej závislosti od Ruska, ktoré do Českej republiky dodáva 75 percent dodávok plynu a zvyšok sa dováža z Nórska. Česká republika zároveň pred pár rokmi vymenila amerických dodávateľov jadrového paliva za ruských. To podľa českého ministra priemyslu nemusí byť problém, keďže jadrové palivo sa na rozdiel od plynu dá kúpiť až na tri roky dopredu.

Ďalším argumentom pre výstavbu jadrových reaktorov priamo v Českej republike je, že realizovanie stavby trvá dvadsať až tridsať rokov. V priebehu tohto obdobia našim západným susedom klesnú zásoby uhlia. Zároveň pre vysoké znečisťovanie životného prostredia príde k zatváraniu tepelných elektrární poháňaných na uhlie. V Českej republike tak silnie tlak na výstavbu vlastných reaktorov a konečné rozhodnutie vlády padne podľa odborníkov koncom tohto alebo začiatkom budúceho roka. Odporcovia jadrovej elektriny upozorňujú, že Česká republika by sa mala viac orientovať na alternatívne zdroje či zatepľovanie budov, ktorým sa ušetrí až polovica súčasnej spotreby tepla.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce #ČEZ