Ukrajina bude potrebovať od MMF a EÚ oveľa viac peňazí

Záchranný program Medzinárodného menového fondu (MMF) pre Ukrajinu bude pravdepodobne potrebné rozšíriť, väčšiu finančnú pomoc bude Kyjev potrebovať tiež od Európskej únie.

24.09.2014 08:00
debata (17)

Uviedol to Ústav pre medzinárodné financie (IIF), čo je globálna asociácia združujúca približne päťsto finančných inštitúcií vrátane najväčších svetových bánk.

MMF koncom apríla schválil dvojročný program hospodárskej pomoci Ukrajine v celkovej hodnote 17 miliárd dolárov, ktorý má odvrátiť hroziaci kolaps ukrajinskej ekonomiky. Tá sa teraz potýka s negatívnymi dôsledkami povstania proruských separatistov na východe krajiny a marcovej anexie ukrajinského polostrova Krym Ruskom.

Začiatkom septembra MMF varoval, že Ukrajina by mohla potrebovať dodatočnú pomoc v objeme až 19 miliárd dolárov, ak bude konflikt na východe krajiny pokračovať aj v budúcom roku.

„Je takmer isté, že program MMF bude potrebné prepracovať a predĺžiť minimálne na tri roky,“ uviedol hlavný ekonóm IIF pre rozvíjajúce sa európske krajiny Lubomir Mitov. Dodal, že Ukrajina bude pravdepodobne takisto nútená prikročiť k reštruktura­lizácii štátneho dlhu s cieľom predĺžiť splatnosť vládnych dlhopisov.

Európska únia, ktorá tento rok podpísala s Kyjevom asociačnú dohodu, by podľa Mítova mala Ukrajine poskytovať viac priamej finančnej podpory. „EÚ by mala byť hlavným prispievateľom tejto krajiny,“ vyhlásil Mitov.

Guvernérka centrálnej banky Valerija Hontarevová nedávno varovala, že hrubý domáci produkt Ukrajiny by sa v tomto roku mohol prepadnúť až o desať percent. V budúcom roku však centrálna banka počíta s jednopercentným hospodárskym rastom.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Európska únia #Ukrajina